Site icon Każdy ma jakiegoś bzika – Pieguskowa kuchnia

PIEROGI WIEJSKIE Z KASZĄ GRYCZANĄ I TWAROGIEM

pierogi wiejskie z kaszą
Skoro piątek to u mnie danie bez mięsa. Dzisiaj na obiad ugotowałam pierogi wiejskie z kaszą gryczaną i twarogiem. U mnie w domu wszystkim bardzo smakują. To także sposób na zagospodarowanie kaszy, której zawsze za dużo ugotuję :). Pomysł na fantazyjną falbankę podejrzałam u Moniki 🙂

PIEROGI WIEJSKIE Z KASZĄ GRYCZANĄ I TWAROGIEM

CIASTO NA PIEROGI
0,5 kg mąki
0,5 kg maślanki naturalnej
sól
FARSZ
2 torebki kaszy gryczanej palonej ( ok. 1 szkl )
0,5 kg twarogu w kostce
2 cebule
sól, pieprz

Z mąki, maślanki i soli wyrobić sprężyste ciasto, rozwałkować i wykrawać kółka (robię to szklanką).  Jeżeli ciasto jest za bardzo lepiące dodać więcej mąki, a jeżeli za twarde dolać maślanki.
Ugotowaną i ostudzoną kaszę wymieszać widelcem z twarogiem i podsmażoną cebulką. Dość dobrze doprawić solą i pieprzem. Można dodać 1 jajko, ja jednak tego nie robię gdyż kupuję twaróg półtłusty, który doskonale mi zlepia cały farsz. Przygotowanym farszem nadziewać ciasto, zlepiając brzegi i ugotować w sporej ilości osolonej wody. Podawać okraszone, jak u mnie cebulką podsmażoną na oleju albo kwaśną śmietaną.

PIEROGI WIEJSKIE Z KASZĄ GRYCZANĄ I TWAROGIEM was last modified: 12 listopada, 2017 by piegusek

PIEROGI WIEJSKIE Z KASZĄ GRYCZANĄ I TWAROGIEM


By
Published:
Receipes summary:
Receipes Totaltime:
Nutrition:
Ingredients: Thinly-sliced
Price:

Directions:
...

Exit mobile version