Site icon Każdy ma jakiegoś bzika – Pieguskowa kuchnia

Pierogi z suszonymi śliwkami

 
Dzisiaj próba generalna pierogów w słodkim wydaniu na stół wigilijny. Oczywiście nie zabraknie na nim tych tradycyjnych z kapustą i grzybami, ale już od dłuższego czasu za mną chodziły właśnie te z suszonymi śliwkami. Cudownie smakują, szczególnie polane pysznym sosem na bazie masła, miodu, migdałów i wanilii. Na pewno zagoszczą u mnie na świątecznym stole. Polecam!

Pierogi z suszonymi śliwkami

0,5 l maślanki naturalnej
0,5 kg mąki
25 dag suszonych śliwek bez pestek
kostka masła
0,5 szkl miodu
cukier waniliowy lub laska wanilii
płatki migdałowe

Z maślanki i mąki zagnieść sprężyste ciasto, w razie potrzeby dosypać więcej mąki. Śliwki zalać wrzącą wodą, odstawić na chwilkę, aby się zaparzyły, po czym odcedzić. Rozwałkować cienko ciasto, wyciąć krążki, nadziać śliwką i zlepić pierożki. Gotować w wodzie z dodatkiem połowy laski wanilii.
Na patelni lekko podprażyć płatki migdałowe,dodać masło, miód i resztę wanilii. Chwilkę pogotować po czym polać gotowe pierogi.
Pierogi z suszonymi śliwkami was last modified: 27 lutego, 2017 by piegusek
Exit mobile version