Już dawno za mną chodziły pierogi z wędzonym twarogiem i ziemniakami. Tak się jakoś złożyło, że zostało mi z wczorajszego obiadu sporo ziemniaków. To idealna okazja żeby je spożytkować w pierogach. I takim o to sposobem pyszny obiadek był gotowy w kilka chwil. Pierogi dzięki dodaniu wędzonego sera nabierają ciekawego smaku. Są dość syte, więc nie da rady ich zjeść za dużo. Smaczne okraszone zrumienioną cebulką, ale uwielbiam je również obsmażone na patelni. Niestety bardzo rzadko uda im się dotrwać do kolacji :). Przepis zaczerpnięty od Andrzeja Polana z programu Czy napewno umiesz gotować?
Pierogi z wędzonym twarogiem i ziemniakami
Ciasto
0,5 kg mąki pszennej
0,5 l maślanki naturalnej
sól
Farsz
0,5 kg ugotowanych ziemniaków
250 g twarogu wędzonego
1 duża cebula
olej
sól, pieprz, koperek
Okrasa
cebula
olej, sól
Ugotowane ziemniaki przecisnąć przez praskę lub zmielić maszynką do mięsa. Na patelni rozgrzać odrobinę oleju i zeszklić cebulę, pokrojoną w drobną kostkę, posolić. Gdy lekko przestygnie dodać do ziemniaków. Twaróg wędzony pokruszyć i dodać do reszty składników. Doprawić solą, pieprzem i koperkiem. Dobrze wyrobić.
Do miski wsypać mąkę i sól, stopniowo dodawać maślankę, aż powstanie miękkie i elastyczne ciasto. Na stolnicy podsypanej mąką rozwałkować dość cienko ciasto, wykrawać kółka, nałożyć porcję farszu i uformować pierogi.
W dużym garnku zagotować wodę, posolić i gotować pierogi około 2 minut od wypłynięcia na wierzch.
Na rozgrzanej patelni z olejem zrumienić pokrojoną w kostkę cebulkę i okrasić nią ugotowane pierogi.