Site icon Każdy ma jakiegoś bzika – Pieguskowa kuchnia

Pierś z kurczaka w sosie sriracha

pierś z kurczaka w sosie srirachaZ ogromną ochotą podjęłam wyzwanie rzucone blogerom w ramach akcji Tajlandia Challenge. Naszym zadaniem było zainspirowanie się produktami House of Asia i przygotowanie tajskiego dania. W mojej głowie zaświeciła się lampka na widok sosu sriracha. Już od dawna miałam ochotę wypróbowania tego tajskiego, bardzo pikantnego sosu z papryczek chilli. Nie przepadam za zbyt ostrymi smakami dlatego przełamałam go miodem i całość podałam z makaronem „sojowym”. Wyszedł pyszny, wyrazisty i gęsty sos, który oblepił kawałki delikatnego mięsa z piersi kurczaka. Polecam to zestawienie:).

Pierś z kuczaka w sosie sriracha

pierś z kurczaka
makaron z fasoli Mung ( tzw. sojowy )
szczypiorek
biały sezam
sól, pieprz
olej

Sos

1/4 szkl sosu sriracha
3 łyżki sosu sojowego
3 łyżki octu ryżowego
3 łyżki miodu
1 łyżka świeżo startego imbiru
2-3 ząbki czosnku
1/2 łyżeczki oleju sezamowego

Pierś z kurczaka pokroić w kostkę, doprawić solą i pieprzem. Na rozgrzaną patelnie wlać 1-2 łyżki oleju i obsmażyć krótko mięso. W miseczce wymieszać wszystkie składniki sosu i wlać do kurczaka. Smażyć, aż sos się zredukuje i zgęstnieje.
Ugotować makaron według przepisu na opakowaniu. Odcedzić.
Do miseczki nałożyć porcję makaronu, dodać kurczaka w sosie sriracha, posypać sezamem i posiekanym szczypiorkiem.

Pierś z kurczaka w sosie sriracha was last modified: 11 listopada, 2017 by piegusek

Pierś z kurczaka w sosie sriracha


By
Published:
Receipes summary:
Receipes Totaltime:
Nutrition:
Ingredients: Thinly-sliced
Price:

Directions:
...

Exit mobile version