Site icon Każdy ma jakiegoś bzika – Pieguskowa kuchnia

Pizza z figami i szynką szwarcwaldzką

pizza z figami i szynką szwarcwaldzką
Upały dają nam w kość, a apetyt wzrasta na widok lekkiego, kolorowego jedzenia stąd dzisiaj pojawiła się u mnie pizza z figami i szynką szwarcwaldzką. Uwielbiam takie połączenie smakowe i liczę na to, że i Wam się ono spodoba.

Pizza z figami i szynką szwarcwaldzką

Ciasto na pizzę

1,5 szkl ciepłej, nie gorącej wody
2,5 łyżeczki suchych drożdży
1 łyżeczka cukru
2 łyżeczki oliwy
4 szkl mąki
1 łyżeczka soli

Nadzienie

szynka szwarcwaldzka
mozzarella
świeże figi
2 łyżki oliwy
ocet balsamiczny
sól, pieprz
W garnuszku połączyć ze sobą wodę, drożdże cukier i oliwę. Odstawić na 10-15 minut, aż drożdże zaczną pracować. Do zaczynu dodać mąkę i sól. Wyrobić do momentu, aż ciasto będzie elastyczne i zacznie odchodzić od ręki (można wyrobić w misie robota kuchennego).  Gotowe ciasto przełożyć do większej miski, posmarować olejem, przykryć folią i odstawić do wyrośnięcia.
Gdy ciasto podwoi swoją objetość podzielić je na dwie części. Każdą uformować w okrąg i posmarować oliwą. Na wierzchu poukładać pokrojone w plastry mozzarellę i figi. Oprószyć solą i pieprzem. Odstawić na kilka minut do podrośnięcia.
Piec na rozgrzanym kamieniu do pizzy albo na nagrzanej blaszce od piekarnika przez 20-25 minut, aż ciasto się zarumieni, a ser roztopi.
Gorącą pizzę udekorować plastrami szynki, rukolą i skropić octem balsamicznym.

Pizza z figami i szynką szwarcwaldzką was last modified: 27 lipca, 2018 by piegusek

Pizza z figami i szynką szwarcwaldzką


By
Published:
Receipes summary:
Receipes Totaltime:
Nutrition:
Ingredients: Thinly-sliced
Price:

Directions:
...

Exit mobile version