Site icon Każdy ma jakiegoś bzika – Pieguskowa kuchnia

PROSTY CHLEB Z GARNKA

chleb z garnka

Do upieczenia tego prostego chleba z garnka skusiła mnie na swoim blogu Ewa. Żałuję, że tak długo zwlekałam z jego upieczeniem gdyż bardzo nam smakuje. Chleb jest bardzo prosty w przygotowaniu, wystarczy wymieszać wszystkie składniki bez zbędnego wyrabiania. Wyrasta w nocy, a rano po niespełna dwóch godzinach w całym domu pachnie świeżych chlebem. Uwielbiam jego skórkę jest bardzo chrupiąca i w zasadzie z każdego bochenka coś z niej uskubię. Chleb zrobiłam w dwóch różnych wariantach – do jednego dodałam ziarna ( podpatrzone u Joanny ). Najsmaczniejszy ponoć wychodzi z garnka żeliwnego, ja jednak jeszcze takiego nie posiadam i skuszona doświadczeniem dziewczyn upiekłam w naczyniu żaroodpornym. Upiekł się doskonale!

PROSTY CHLEB Z GARNKA

/wg EWY 
350 g mąki pszennej typ 650
200 g mąki żytniej typ 720
1 łyżeczka soli (dałam 1,5 )
1,5 łyżeczki oliwy
20 g świeżych drożdży
1 łyżeczka cukru
1,5 szkl ciepłej wody ( nie gorącej )
opcjonalnie 1 szkl ulubionych ziaren: słonecznik, siemię lniane, pestki dyni, sezam

Drożdże rozkruszyć i włożyć do miseczki, zasypać cukrem i rozetrzeć. Dodać łyżeczkę mąki pszennej, połowę ciepłej wody i wymieszać. Odstawić na 10 minut do wyrośnięcia.
Do dużej miski wsypać obie mąki, sól, oliwę, resztę ciepłej wody i wyrośnięty rozczyn z drożdży. Wymieszać łyżką, a gdy masa będzie zbyt gęsta dodać 2-3 łyżki wody. Miskę z ciastem chlebowym owinąć szczelnie folią spożywczą i odstawić na noc do lodówki. Ciasto dość mocno urośnie, więc polecam większą miskę.
Następnego dnia rano na podsypanej mąką stolnicy wyrobić krótko chleb ( aż przestanie lepić się do rąk ). Uformować bochenek o kształcie naczynia w którym będziemy go piec. Nakryć ściereczką i zostawić na 40 minut do wyrośnięcia.
Do zimnego piekarnika wstawić naczynie żaroodporne razem z pokrywką i nagrzać piekarnik do temperatury 220 st. Po kilkunastu minutach wyjąć ogrzane naczynie z piekarnika  (zmniejszyć temperaturę do 200 st.) i przełożyć do niego wyrośnięty chlebek. Przykryć pokrywką i wstawić do piekarnika. Piec w temperaturze 200 st. przez 30 minut  (góra-dół,  druga pólka od dołu ), po tym czasie zdjąć pokrywkę i piec jeszcze przez 15-20 minut.

Upieczony bochenek wyjąć z naczynia i wystudzić na kratce. Chleb jest upieczony, gdy po wyjęciu z piekarnika postukany od spodu wydaje głuchy odgłos. Chleb z garnka polecam każdemu – nawet początkującemu „piekarzowi domowemu”. Smacznego!

PROSTY CHLEB Z GARNKA was last modified: 12 listopada, 2017 by piegusek

PROSTY CHLEB Z GARNKA


By
Published:
Receipes summary:
Receipes Totaltime:
Nutrition:
Ingredients: Thinly-sliced
Price:

Directions:
...

Exit mobile version