Site icon Każdy ma jakiegoś bzika – Pieguskowa kuchnia

Pyzy z mięsem

pyzy z mięsemPyzy z mięsem, kartacze, kołduny lub cepeliny to kilka nazw określających moje dzisiejsze danie. W zależności od regionu mają różne nazwy ale u mnie były to od zawsze pyzy z mięsem. Przepis pochodzi od Babci mojego męża, która jest mistrzynią w ich przygotowywaniu. Odkąd poznałam Babcię Monikę to zawsze w lato wpadaliśmy do niej na pyzy z mięsem albo duszone ziemniaczki. Tym razem postanowiłam odtworzyć smak pyz w mojej kuchni. Wyszło całkiem dobrze, chociaż pyzom Babci Moniki chyba nigdy nie dorównają. Wierzę jednak, że trening czyni mistrza. Pyzy ziemniaczane są bardzo syte. Uwielbiam podawać je ze skwareczkami ze słoninki i cebulki. Na drugi dzień pokrojone w plastry i podsmażone na rumiano smakują jeszcze lepiej, szczególnie w towarzystwie zsiadłego mleka albo maślanki. Moje nie doczekały następnego dnia stąd wiem, że nastepnym razem zrobię je z podwójnej porcji. Zostawiam Was z przepisem i zachęcam do wypróbowania.

Pyzy z mięsem

Ciasto ziemniaczane

1 kg surowych ziemniaków
0,5 kg ugotowanych ziemniaków
1 jajko
sól
1 łyżka mąki ziemniaczanej (opcjonalnie)

Farsz

500-700 g tłustszego mięsa wieprzowego (karkówka, boczek, podgardle)
1 duża cebula
1 jajko
sól, pieprz, majeranek

Okrasa

słonina
cebula

Ciasto ziemniaczane: surowe ziemniaki obrać, zetrzeć na tarce o drobnych oczkach i dobrze odcisnąć nad miską. Po kilku minutach zlać wodę zostawiając wytworzony krochmal. Do miski dodać odciśnięte surowe ziemniaki, przeciśnięte przez praskę ziemniaki gotowane, jajko, sól i opcjonalnie mąkę. Wyrobić na jednolitą masę.
Farsz: mięso i cebulę pokroić w dość drobną kostkę, dodać jajko i doprawić solą, pieprzem i otartym majerankiem. Porcję ciasta ziemniaczanego rozpłaszczyć na dłoni, dodać solidną łyżkę farszu mięsnego i zlepić na kształt podłużnej pyzy. Gotować w dużej ilości osolonej wody przez około 30-40 minut w zależności od wielkości.
Okrasa: na zimnej patelni wytopić pokrojoną w kostkę słoninkę, dodać cebulkę i smażyć na rumiano.
Ugotowane pyzy podawać okraszone skwareczkami ze słoninki z cebulką.

Pyzy z mięsem was last modified: 27 stycznia, 2018 by piegusek

Pyzy z mięsem


By
Published:
Receipes summary:
Receipes Totaltime:
Nutrition:
Ingredients: Thinly-sliced
Price:

Directions:
...

Exit mobile version