Pyzy z mięsem
Ciasto ziemniaczane
1 kg surowych ziemniaków
0,5 kg ugotowanych ziemniaków
1 jajko
sól
1 łyżka mąki ziemniaczanej (opcjonalnie)
Farsz
500-700 g tłustszego mięsa wieprzowego (karkówka, boczek, podgardle)
1 duża cebula
1 jajko
sól, pieprz, majeranek
Okrasa
słonina
cebula
Ciasto ziemniaczane: surowe ziemniaki obrać, zetrzeć na tarce o drobnych oczkach i dobrze odcisnąć nad miską. Po kilku minutach zlać wodę zostawiając wytworzony krochmal. Do miski dodać odciśnięte surowe ziemniaki, przeciśnięte przez praskę ziemniaki gotowane, jajko, sól i opcjonalnie mąkę. Wyrobić na jednolitą masę.
Farsz: mięso i cebulę pokroić w dość drobną kostkę, dodać jajko i doprawić solą, pieprzem i otartym majerankiem. Porcję ciasta ziemniaczanego rozpłaszczyć na dłoni, dodać solidną łyżkę farszu mięsnego i zlepić na kształt podłużnej pyzy. Gotować w dużej ilości osolonej wody przez około 30-40 minut w zależności od wielkości.
Okrasa: na zimnej patelni wytopić pokrojoną w kostkę słoninkę, dodać cebulkę i smażyć na rumiano.
Ugotowane pyzy podawać okraszone skwareczkami ze słoninki z cebulką.
Pyzy z mięsem
By
Published:
Receipes summary:
Receipes Totaltime:
Nutrition:
Ingredients: Thinly-sliced
Price:
Directions: