Site icon Każdy ma jakiegoś bzika – Pieguskowa kuchnia

ROLADA BEZOWA Z MALINAMI

rolada bezowa
To już ostatnie maliny z mojej działki na kolejne muszę poczekać do przyszłego roku. Nie było ich za dużo, więc wylądowały w roladzie. Nie bójcie się tej rolady bezowej, nie jest trudna i bez problemu się ją zwija. Piecze się ją zaledwie 20 minut dzięki temu jest mięciutka w środku i krucha na zewnątrz. Z dodatkiem kremu ze śmietany i mascarpone oraz świeżych malin smakuje obłędnie. Skuście się na nią koniecznie.

ROLADA BEZOWA Z MALINAMI

Beza
4 białka
230 g drobnego cukru
2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
1 łyżeczka octu
Nadzienie
300 ml śmietany kremówki
180 g serka mascarpone
maliny
Białka ubić na sztywną pianę i dodawać stopniowo cukier, aż masa bezowa zacznie się błyszczeć. Pod koniec dodać mąkę i ocet. Blachę do pieczenia ( 40×35 ) wyłożyć papierem do pieczenia i równomiernie rozłożyć masę. Zachować ok 1 cm odstępu od brzegów, gdyż beza urośnie podczas pieczenia. Piec przez 20 minut w nagrzanym do 150 stopni piekarniku.
Po upieczeniu pozwolić jej odpocząć przez kilka minut, następnie odwrócić ją górą do dołu na czysty papier do pieczenia. Zdjąć delikatnie papier na którym piekła się beza i pozostawić ją do całkowitego ostygnięcia.
Śmietankę i serek zmiksować na gęstą i puszystą masę. Wyłożyć na ostudzony placek bezowy, poukładać na wierzchu maliny i z pomocą papieru zwinąć dość ciasno roladę. Zawiniętą w papier przechowujemy w lodówce nawet do 2 dni.
ROLADA BEZOWA Z MALINAMI was last modified: 12 listopada, 2017 by piegusek

ROLADA BEZOWA Z MALINAMI


By
Published:
Receipes summary:
Receipes Totaltime:
Nutrition:
Ingredients: Thinly-sliced
Price:

Directions:
...

Exit mobile version