Rolada z wędzonym łososiem i szpinakiem to danie które zaspokoi duży głód. Ciasto francuskie, wędzony łosoś i spora porcja ciągnącego się sera to jest to co lubię. Z dodatkiem ulubionej mieszanki sałat w sosie winegret może stanowić pełnowartościowy posiłek. Jestem przekonana, że świetnie sprawdzi się na imprezie. Wszystkie przystawki z ciastem francuskim cieszą się zawsze dużym powodzeniem. Pierwszy raz spróbowałam tego połączenia właśnie na „domówce” i przy okazji dziękuję Agnieszce za przepis:).
Rolada z wędzonym łososiem i szpinakiem
1 op ciasta francuskiego
1 op świeżego szpinaku
200 g wędzonego łososia
150-200 g startej mozzarelli
1 jajko
czarny sezam do posypania rolady
1 łyżka masła
szczypta soli
Na patelni roztopić masło i przesmażyć umyty szpinak do momentu, aż woda odparuje. Odstawić do przestudzenia. Ciasto francuskie rozłożyć na blaszce, wyłożonej papierem do pieczenia. Na wierzchu ciasta ułożyć warstwowo: przestudzony szpinak, plastry łososia i ser. Zwinąć wzdłuż dłuższego boku w roladę, delikatnie naciąć po skosie w kilku miejscach. Jajko roztrzepać, posolić i posmarować roladę. Posypać czarnym sezamem. Piec z piekarniku nagrzanym do 210 stopni przez 35-40 minut do zrumienienia ciasta. Podawać z miksem ulubionych sałat.