Site icon Każdy ma jakiegoś bzika – Pieguskowa kuchnia

Roladki z łososia na parze

 
Ależ świątecznie zrobiło się już na blogach, ja niestety daleko w tyle. Mam nadzieję, że w tym tygodniu wezmę się do pracy pod kątem zbliżających się wielkimi krokami Świąt.
Roladki z łososia na parze to moja propozycja jest dla tych, którzy lubią dania z parowaru, a szczególnie dania z ryb. Moja potrawa nie wygląda jak typowe danie z łososia ze względu na zabarwienie, ale to dlatego, że ryba, której użyłam nie jest kupiona w sklepie, natomiast pochodzi z naszych polskich jezior. Była mrożona, ale i tak smakuje o niebo lepiej niż „marketowa”. Lekko, smacznie, szybko i zdrowo 🙂

Roladki z łososia na parze

500 g filetów z łososia bez skóry
2 marchewki
1 por (zielona część)
sól, pieprz, tymianek
przyprawa do ziemniaków
ziemniaki

Łososia pokroić na mniejsze kawałki, oprószyć solą, pieprzem i tymiankiem. Marchewkę pokroić w równe słupki, pora w cienkie plasterki. Na każdym kawałku ryby ułożyć nieco pora i zwinąć ciasno w roladkę (można spiąć wykałaczkami). Marchewkę podzielić na małe porcje i związać sparzonymi paskami pora. Obrane ziemniaki posypać przyprawą do ziemniaków i ułożyć w szybkowarze. Na kolejnych poziomach ułożyć rybę i marchewki. Gotować około 25 minut. Smacznego.
*inspiracja Kotlet.tv
Roladki z łososia na parze was last modified: 27 lutego, 2017 by piegusek
Exit mobile version