Site icon Każdy ma jakiegoś bzika – Pieguskowa kuchnia

Rolowana lasagne z gorgonzolą, jarmużem i pieczarkami

rolowana lasagne z gorgonzolą, jarmużem i pieczarkami

Z ogromną przyjemnością podjęłam wyzwanie Lubelli i przygotowałam szybką rolowaną lasagne z gorgonzolą, jarmużem i pieczarkami. Potrawa bardzo prosta w wykonaniu, dość efektowna i bardzo smaczna. Pyszne kremowe nadzienie serowe, chrupiący jarmuż i pieczarki zawinięte w makaron lasagne dodatkowo zapieczone pod kołderką sosu serowego idealnie się skomponowało ze sobą. Przygotowanie tej lasagne nie zajmuje dużo czasu, więc nie macie wymówek, żeby nie wypróbować przepisu. Polecam, bo to jest naprawdę pyszne!.

#lubelloveinspiracje #lubella #szybkalasagne

Rolowana lasagne z gorgonzolą, jarmużem i pieczarkami

makaron Lubella Lasagne
tarty ser mozarella
tymianek
masło do wysmarowania naczynia

Nadzienie

200 g sera gorgonzola
250 g sera ricotta
250 g mini pieczarek
100 g jarmużu
pieprz młotkowany
3-4 łyżki oleju

Sos serowy

200 ml śmietanki 30%
200 g serka topionego naturalnego
1 garść tartego sera mozarella

Na mocno rozgrzaną patelnię wlać 2 łyżki oleju i krótko podsmażyć pieczarki pokrojone w plasterki. Przełożyć je do miseczki i odstawić do ostudzenia. Na tej samej patelni, na której smażyły się pieczarki uprażyć na 2 łyżkach oleju kawałki jarmużu.
W średniej miseczce wymieszać sery ricottę i gorgonzolę, doprawić do smaku pieprzem.
Płaty makaronu lasagne krótko obgotować ( około 3-4 minuty ) w dużej ilości osolonej wody, mieszając, żeby się nie skleiły. Zahartować je krótko w zimnej wodzie, a następnie przełożyć delikatnie na deskę do krojenia.
Na wierzchu każdego płata lasagne rozsmarować 1 łyżkę nadzienia serowego, ułożyć kilka kawałków uprażonego jarmużu i pieczarek. Zwinąć ciasno w roladkę.
W małym garnuszku podgrzać śmietankę, dodać serki topione i zagotować. Dorzucić garść tartej mozarelli i wymieszać do połączenia się wszystkich składników w gładki sos.
Dno naczynia żaroodpornego wysmarować lekko masłem, ułożyć roladki z lasagne, a wierzch polać sosem serowym i posypać tartym serem mozarella. Ułożyć kawałki tymianku i zapiec w piekarniku nagrzanym do 190 stopni przez 20-25 minut. Gotowe!.

Rolowana lasagne z gorgonzolą, jarmużem i pieczarkami was last modified: 12 listopada, 2017 by piegusek

Rolowana lasagne z gorgonzolą, jarmużem i pieczarkami


By
Published:
Receipes summary:
Receipes Totaltime:
Nutrition:
Ingredients: Thinly-sliced
Price:

Directions:
...

Exit mobile version