SAŁATKA GRZYBOWA POLANA
/wg Kuchni Broni
1 duży słoik pieczarek marynowanych
2 duże marchewki
3 ziemniaki
300 g piersi z kurczaka
3 jajka
3 duże ogórki konserwowe
100 g żółtego sera
majonez
natka pietruszki i szczypiorek
sól, pieprz, papryka słodka i ostra, pieprz ziołowy
Mięso kurczaka pokroić w drobną kostkę, doprawić solą, pieprzem, pieprzem ziołowym, papryką słodką i ostrą. Usmażyć i odstawić do wystudzenia. Marchewkę, ziemniaki i jajka ugotować, wystudzić. Ser, ziemniaki i ugotowane jajka zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Ogórki, marchewkę i szczypiorek pokroić w drobną kostkę. Pieczarki odsączyć.
Dno i boki tortownicy o średnicy około 20-22 cm wyłożyć (z zakładem) folią spożywczą. Na dnie poukładać, kapeluszami do dołu marynowane pieczarki, a między nie powciskać szczypiorek. Na wierzchu pieczarek włożyć marchewkę, posolić, popieprzyć i dokładnie podociskać. Posmarować cienko majonezem. Układać kolejne warstwy: ziemniaki, sól, pieprz, majonez, mięso, majonez, ogórki, majonez, jajka, sól, pieprz, majonez, ser żółty, majonez. Każdą warstwę dokładnie podociskać, żeby nam się sałatka nie rozjechała na talerzu. Przykryć folią spożywczą i odstawić na noc do lodówki.
Na drugi dzień przełożyć sałatkę na talerz (zdjąć folię, przyłożyć talerz i odwrócić formę do góry dnem żeby pieczarki znalazły się na wierzchu) i odpiąć boki tortownicy. Ściągnąć folię i udekorować natką pietruszki.
SAŁATKA GRZYBOWA POLANA
By
Published:
Receipes summary:
Receipes Totaltime:
Nutrition:
Ingredients: Thinly-sliced
Price:
Directions: