Sałatka śledziowa z papryką i groszkiem konserwowym chodziła za mną od dłuższego czasu. Kiedyś jadałam śledzie bardzo rzadko, ale teraz się to zmienia. W ostatnim czasie często robię sałatki na kolację i w zasadzie znikają bardzo szybko. Tak to już jest kiedy ma się w domu dwóch dorastających synów. Nic w lodówce nie uchowa się za długo i w sumie to bardzo dobrze. Nie muszę się martwić zalegającym jedzeniem 🙂. Dzisiejsza propozycja to tradycyjna, najzwyklejsza sałatka śledziowa. Bez udziwień, niestardardowych dodatków. Do majonezu dodałam nieco jogurtu typu greckiego żeby była nieco lżejsza. Stałam się fanką tego zdrowszego zestawienia i w większości sałatek majonez zastępuję po części jogutrem. Zapraszam po przepis.
Sałatka śledziowa
5-6 średnich płatów śledzi solonych a’la matjas
3-4 średnie ziemniaki
4 jajka
1 duża papryka czerwona
1 puszka groszku konserwowego
kawałek pora (około 10 cm jasnej części)
3 średnie ogórki kiszone
natka pietruszki
2-3 łyżki majonezu
2 łyżki jogurtu greckiego
sól, pieprz, pieprz ziołowy, papryka ostra
0,5 szkl octu
Śledzie wyjąć z zalewy, opłukać, przełożyć do miski z zimną wodą, dolać ocet i zostawić do wymoczenia na około 3-4 godzinki. W międzyczasie ugotować ziemniaki (w całości, na parze lub w osolonej wodzie w mundurkach) i jajka. Ostudzone ziemniaki, jajka, ogórki kiszone, pora i paprykę pokroić w dość drobną kostkę. Groszek odcedzić z zalewy na durszlaku a natkę pietruszki posiekać. Wymoczone śledzie osuszyć ręcznikiem papierowym i pokroić w drobną kostkę. Wszystkie składniki przełożyć do miski i doprawić przyprawami. W osobnej miseczce wymieszać majonez z jogurtem i dodać do reszty składników sałatki. Odstawić do przegryzienia i ponownie doprawić do smaku w razie potrzeby.