Site icon Każdy ma jakiegoś bzika – Pieguskowa kuchnia

Salsa pomidorowa, domowe nachosy i pieczone warzywa

salsa pomidorowa domowe nachosy i pieczone warzywa
Wiosna to czas sprzyjający zmianom. Porzucamy zimowe, ciężkie ubrania na rzecz lżejszych i bardziej kolorowych. Również nasza dieta ulega zmianie. Coraz częściej mamy ochotę na kolorowe i lekkie przekąski. Dzisiaj zapraszam Was na przepis na pyszną, lekką salsę pomidorową. Idealna do domowych nachosów oraz pieczonych ulubionych i kolorowych warzyw.  Salsę pomidorową przygotowałam na bazie pomidorów z puszki firmy Łowicz.  To produkt w pełni naturalny, bez konserwantów, sztucznych dodatków i soli. Pomidory w puszce Łowicz to doskonałe źródło potasu, pierwiastka niezbędnego do prawidłowego funkcjonowania organizmu.

Czas wiosenny i letni to czas spotkań na świeżym powietrzu i grillowania. Salsa pomidorowa jest świetnym dodatkiem również do dań z grilla. Polecam:)

SALSA POMIDOROWA

1 puszka pomidorów Łowicz
1-2 papryczki chili
1 cebula
1 czerwona papryka
2 ząbki czosnku
pół łyżeczki oregano
pół łyżeczki bazylii
garść świeżej kolendry
sól, pieprz, szczypta cukru
2 łyżki oliwy

Na rozgrzaną patelnię wlać olej i podsmażyć przeciśnięty przez praskę czosnek (nie zrumienić, bo będzie gorzki). Dodać pokrojoną w kostkę cebulę i smażyć do zeszklenia. Wlać pomidory z puszki oraz resztę pokrojonych warzyw. Gotować przez 3 minuty. Doprawić bazylią, oregano, solą, pieprzem i szczyptą cukru. Przelać sos do miksera, dodać kolendrę i krótko zblendować.

DOMOWE NACHOSY

200 g mąki tortowej
200 g mąki kukurydzianej
300 g wody
2 łyżeczki kuminu
2 łyżeczki ostrej papryki
1 łyżeczka słodkiej papryki
1 łyżeczka kurkumy
2 łyżeczki soli
1/4 łyżeczki pieprzu
8 łyżek oleju

W misce wymieszać mąkę i wszystkie przyprawy. Wodę z olejem zagotować i dodać do mąki z przyprawami. Wymieszać dokładnie drewnianą łyżką i lekko wyrobić. Odstawić do ostygnięcia. Ciasto podzielić na trzy części i rozwałkować na cieniutki placek na podsypanej mąką stolnicy. Pokroić w trójkąty, ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w piekarniku nagrzanym do 190 stopni przez 10 minut.

PIECZONE WARZYWA

marchewka
bataty
szparagi
cukinia
sól, pieprz, ulubione zioła
olej

Warzywa obrać pokroić w słupki, doprawić do smaku. Dodać odrobinę oleju, wymieszać i odstawić na kilka minut. Na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia ułożyć przygotowane wcześniej warzywa i piec w piekarniku nagrzanym do 190 stopni, aż się zrumienią.

Salsa pomidorowa, domowe nachosy i pieczone warzywa was last modified: 12 listopada, 2017 by piegusek

Salsa pomidorowa, domowe nachosy i pieczone warzywa


By
Published:
Receipes summary:
Receipes Totaltime:
Nutrition:
Ingredients: Thinly-sliced
Price:

Directions:
...

Exit mobile version