Site icon Każdy ma jakiegoś bzika – Pieguskowa kuchnia

Sernik krakowski

sernik krakowskiSernik krakowski to najpopularniejszy, tradycyjny polski sernik. Urokliwa kratka z ciasta kruchego jest jego nieodzownym elementem. To nie jest sernik z gatunku tych puszystych, które są ostatnio bardzo popularne. Sernik krakowski ma konsystencję dość zwartą, smakuje dobrym twarogiem dlatego warto, aby właśnie twaróg był najwyższej jakości. Jeżeli użyjecie twarogu z wiaderka i jest na opakowaniu napisane, aby zmniejszyć ilość masła to dodajcie go mniej (100 g). Nie dodaję do niego bakalii, gdyż za nimi w serniku nie przepadam, ale śmiało możecie je dosypać. Jeżeli szukacie innych pomysłów na sprawdzone serniki to zapraszam po więcej inspiracji pod tym linkiem – serniki.

Sernik krakowski

/blaszka 20×30 cm inspiracja Kwestia smaku

Ciasto kruche

350 g mąki pszennej
1 jajko
2 zółtka
170 g  masła
0,5 szkl cukru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 cukier waniliowy
szczypta soli

Masa serowa

1 kg tłustego zmielonego twarogu
250 g masła
1,5 szkl cukru pudru
8 żółtek
5 białek
3 łyżki mąki ziemniaczanej
starta skórka z pomarańczy
bakalie (rodzynki, smażona skórka pomarańczowa)

Lukier cytrynowy

niecała szklanka cukru pudru
sok z połowy cytryny

Ciasto kruche: do mąki dodać cukier waniliowy, sól, proszek do pieczenia i cukier. Wymieszać i dodać pokrojone na mniejsze kawałki zimne masło. Posiekać wszystkie składniki ze sobą, aż powstanie kruszonka. Dodać żółtka i jajko i szybko połączyć składniki w jednolite ciasto.  Uformować kulę, zawinąć w folię i schłodzić w lodówce przez conajmniej 30 minut.
Masa serowa: żółtka ubić z cukrem pudrem na puszystą masę, a masło zmiksować z serem. Do utartych żóltek dodawać stopniowo twaróg z masłem, a na końcu wsypać bakalie i dokładnie wymieszać ze sobą. Białka ubić na sztywno i delikatnie wmieszać do masy serowej.
Formę do pieczenia wysmarować masłem i wysypać bułką tartą albo wyłożyć papierem do pieczenia. 2/3 porcji ciasta wyłożyć na dnie blaszki do pieczenia i ponakłuwać widelcem, a z reszty uformować wałeczki obtaczając je w mące. Na spód z ciasta kruchego wyłożyć masę serową, na wierzchu, na ukos poukładać wałeczki z ciasta, aby powstała kratka. Ciasto wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 st. (góra i dół bez termoobiegu). Piec około godzinki na złoty kolor.
Lukier: cukier puder utrzeć z gorącym sokiem cytrynowym i posmarować wystudzone ciasto (pominęłam).

Sernik krakowski was last modified: 20 listopada, 2017 by piegusek

Sernik krakowski


By
Published:
Receipes summary:
Receipes Totaltime:
Nutrition:
Ingredients: Thinly-sliced
Price:

Directions:
...

Exit mobile version