Site icon Każdy ma jakiegoś bzika – Pieguskowa kuchnia

ŚLEDZIE PO KASZUBSKU

śledzie po kaszubsku
Jakoś tak się złożyło, że ostatnio ciągle mam ochotę na śledzie. W różnej postaci, bo przecież można je podawać na tysiące sposobów. Niestety ostatnio nie mogę utrafić w sklepie małych tuszek śledziowych, które uwielbiam w zalewie pomidorowej, więc zrobiłam śledzie po kaszubsku. Tradycyjnie zwijany, najsmaczniejszy w kilka dni po przygotowaniu. Jeżeli używacie tak jak ja filetów śledziowych solonych to potrzebują one troszkę więcej czasu na przegryzienie się. Najsmaczniejsze były po 5 dniach. Filety śledziowe w oleju smaczne będą już po 2-3 dniach.

ŚLEDZIE PO KASZUBSKU

/ wg Olgi Smile
15 filetów śledziowych
4 cebule
3 łyżki cukru trzcinowego
4 łyżki koncentratu pomidorowego
1-2 łyżki soku z cytryny
1/3 łyżeczki mielonego cynamonu
1 łyżeczka suszonego majeranku
1/2 łyżeczki kolorowego pieprzu w ziarenkach
5 ziarenek ziela angielskiego
2 liście laurowe
szczypta soli
olej do zalania śledzi

Jeżeli używamy filetów śledziowych solonych a’la matjas to trzeba je namoczyć w wodzie z odrobiną octu na 3 godz. W przypadku filetów w oleju wystarczy je wytrzeć do sucha ręcznikiem papierowym.  Cebulę pokroić w kostkę, posolić  i zeszklić na oleju ( nie można jej zrumienić ma się tylko zeszklić ). Gdy zmięknie dodać cynamon, majeranek, cukier i koncentrat pomidorowy. Doprawić sokiem z cytryny, wymieszać i odstawić do wystudzenia.
Na każdy płat śledziowy nałożyć porcję farszu cebulowego, zwinąć i spiąć wykałaczką. Gotowe zawijasy śledziowe ułożyć ciasno w naczyniu, posypać ziarnami pieprzu, ziela angielskiego i liściem laurowym. Zalać olejem i odstawić do lodówki.


ŚLEDZIE PO KASZUBSKU was last modified: 12 grudnia, 2017 by piegusek

ŚLEDZIE PO KASZUBSKU


By
Published:
Receipes summary:
Receipes Totaltime:
Nutrition:
Ingredients: Thinly-sliced
Price:

Directions:
...

Exit mobile version