Site icon Każdy ma jakiegoś bzika – Pieguskowa kuchnia

Słodki chleb cynamonowy

słodki chleb cynamonowy

Kiedy otrzymałam zaproszenie od Amber z bloga Kuchennymi drzwiami do wspólnego pieczenia chleba nie mogłam odmówić. Ta wspaniała przygoda nie mogła mnie ominąć. Pierwszy raz wzięłam udział w takim przedsięwzięciu i razem z 23 Piekarkami-blogerkami w jednakowym czasie w naszych domach unosił się wspaniały, cynamonowy aromat. Chlebek, który na pierwszy rzut oka wydawał się czasochłonny ale prosty w wykonaniu każdej z nas bez wyjątku posmakował. Ponieważ użyłyśmy różnych mąk i różnych drożdży zapewne będzie u każdej z nas inaczej wyglądał. Jedno jest pewne- jeszcze nie raz i nie dwa go upiekę a teraz lecę zobaczyć jakie cuda wyszły u koleżanek, bo zaraz 20-sta a ja jeszcze w trakcie pisania 🙂

Słodki chleb cynamonowy

ciasto

170 g mąki pszennej razowej (użyłam pół na pół pszenną tortową i żytnią typ 720)
1/2 łyżeczki soli
3/4 szkl mleka
filiżanka rodzynek (dałam całą paczkę)

Wymieszać mąkę, sól i mleko do połączenia składników. Krótko zagnieść. Dodać rodzynki i wyrobić żeby równomiernie się rozłożyły w cieście.
Przykryć i odstawić w temp. pokojowej na 12 do 24 godzin.

biga

170 g mąki pszennej razowej (użyłam pół na pół pszenną tortową i żytnią typ 720)
1/4 łyżeczki drożdży instant
6 łyżek mleka
1/4 szkl niesolonego roztopionego masła
lekko roztrzepane duże jajko

Wymieszać wszystkie składniki, wyrabiać ok 2 minuty aż składniki dobrze się połączą. Odstawić na godzinę i zagniatać ponownie przez minutę. Bigę umieścić w misce i przykryć. Odstawić na 2 godziny w temperaturze pokojowej. Bigę można przechowywać w lodówce przez 8 godzin przed użyciem. Najdłużej do 3 dni.

ciasto właściwe

biga
ciasto z rodzynkami
7 łyżek mąki pszennej razowej (użyłam pół na pół pszenną tortową i żytnią typ 720)
płaska łyżeczka soli
2 i 1/4 łyżeczki drożdży instant
3 łyżki cukru
1/2 łyżeczki mielonego cynamonu (użyłam 1 łyżeczkę)
3/4 szkl posiekanych orzechów włoskich

cukier cynamonowy

3 łyżki cukru wymieszać z 2 łyżeczkami mielonego cynamonu ( zrobiłam półtora porcji)

ciasto chlebowe

Wymieszać wszystkie składniki oprócz orzechów aż powstanie miękka kula ciasta. Wyrabiać 3-4 minuty. Posypać posiekanymi orzechami i wyrabiać aż orzechy równomiernie się rozłożą w cieście.
Zostawić ciasto na 5 minut aby odpoczęło. Wyrabiać kolejną minutę dla wzmocnienia glutenu.
Uformować kulę i umieścić w naoliwionej misce. Przykryć i odstawić na 45-60 minut aż ciasto zwiększy objętość półtora raza.
Rozwałkować ciasto na prostokąt i 3/4 powierzchni posypać cukrem cynamonowym.
Zwinąć ciasno w roladę, dostosować długość do formy ( moja miała 35 cm długości), skleić końce i ułożyć szwem do dołu w lekko nasmarowanej formie.
Odstawić do kolejnego wyrośnięcia aż podwoi objętość-45-60 minut.
Nagrzać piekarnik do 200 stopni umieścić ciasto w piekarniku i natychmiast obniżyć temperaturę do 165 stopni. Piec około 30 minut, aż chlebek równomiernie się zrumieni. Sprawdzić czy upieczony i studzić na kratce co najmniej godzinę.

Piekły ze mną
Amber Kuchenny drzwiami
Ania Bajkorada
Anna Życie od kuchni
Anita Tak sobie pichcę
Alucha Nieład Alutki
Bee Magazyn Kuchenny
Bożena Smakowe kubki
Chantel Przy kubku kawy
Ewelina Around the kitchen table
Gosia Kocham gary
Jola Smak mojego domu
Kamila Ogrody Babilonu
Kasia Pokrojone i doprawione
Kasia Bake & Taste
Magda Konwalie w kuchni
Majka Kalejdoskop kulinarny
Margot Kuchnia Alicji
Marianna Kuchenna Wiewióra
Marta Co dziś zjem na śniadanie
Monika Moni w kuchni
Renata Forks’N’Canvas Art food
Sara Pieczarka Mysia
Wisła Zapach chleba

 

.
Słodki chleb cynamonowy was last modified: 16 listopada, 2017 by piegusek

Słodki chleb cynamonowy


By
Published:
Receipes summary:
Receipes Totaltime:
Nutrition:
Ingredients: Thinly-sliced
Price:

Directions:
...

Exit mobile version