Site icon Każdy ma jakiegoś bzika – Pieguskowa kuchnia

Szczodrak – czy piekliście dzisiaj ?

szczodrak

Szczodrak to słodkie bułeczki, które wypiekało się u mnie w domu na Trzech Króli. Ale okazuje się, że to bardzo dawny zwyczaj, o czym możecie poczytać tutaj-klik. Moje bułeczki mają w środku rodzynki, ale jeden ma dodatkowo migdał – kto na niego trafi, temu będzie się wiodło w roku. Ponieważ miałam dzisiaj gości i było nas razem 7 osób ciasto podzieliłam na 8 porcji, ponieważ zawsze robi się o jedną bułeczkę więcej – nie pytajcie dlaczego, ponieważ nie wiem, a na moje zapytania w rodzinie słyszę, że to taki zwyczaj i tak musi być:). W tym roku nie trafiłam na migdała, ale trafił się on mojemu synkowi, z czego był bardzo zadowolony i dumny. Zachęcam do podtrzymania tradycji:).

Szczodrak

0,5 kg mąki,
5 dag drożdży,
5 żółtek,
1 szkl mleka,
1 szkl cukru,
125 g masła,
sól

Drożdże rozetrzeć z łyżeczką cukru, jak się rozpłyną – dodać 2 łyżki mąki, szczyptę soli, łyżeczkę (lub dwie) ciepłego mleka i zostawić w cieple do wyrośnięcia.
Do miski wsypać mąkę, żółtka zmiksowane z cukrem, cieple mleko i wyrobić, aż będzie odstawalo od ręki. Na koniec dodać dodać roztopione, letnie masło, ponownie wyrobić i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Formować kulki, w środek kłaść rodzynki a do jednej kulki dodatkowo dołożyć migdała. Po wyrośnięciu piec w 180 stopniach przez 30 minut.

Szczodrak – czy piekliście dzisiaj ? was last modified: 28 lutego, 2017 by piegusek
Exit mobile version