Site icon Każdy ma jakiegoś bzika – Pieguskowa kuchnia

Szparagi zapiekane z szynką

 
W przerwie między meczami czas na lekką kolację więc zapraszam na szparagi zapiekane z szynką, pod pyszną kołderką chlebowo-ziołową. Fajne, lekkie danie dla wszystkich wielbicieli szparagów. Nie rozpisuję się zbytnio, bo właśnie zaczął się ciekawie zapowiadający się mecz Hiszpania-Irlandia. Zmykam szybko przed telewizor 🙂

Szparagi zapiekane z szynką

1 kg białych szparagów
4 kromki chleba tostowego
4 łyżki masła
5 łyżek posiekanych ziół
1 cebula
2 łyżki mąki
350 ml bulionu warzywnego
50 ml mleka
350 g gotowanej szynki w plasterkach
sól, pieprz, cukier

Szparagi umyć, obrać i odkroić zdrewniałe końce, gotować w osolonej wodzie z dodatkiem szczypty cukru przez 15 minut. Z tostów odkroić skórkę, miąższ pokroić w kostkę, dodać 2 łyżki masła i zmiksować. Wsypać 2 łyżki ziół, doprawić solą i pieprzem, wymieszać. Piekarnik rozgrzać do temp. 200 st. (z termoobiegiem 180 st.).
Cebulę obrać i drobno posiekać. W garnku roztopić pozostałe masło i zeszklić cebulę. Oprószyć mąką i chwilkę smażyć. Mieszając, stopniowo wlewać bulion, aż powstanie kremowy sos. Wlać mleko, dodać resztę ziół, wymieszać i doprowadzić do wrzenia. Sos doprawić solą i pieprzem.
Szparagi wyjąć z wody i osączyć. Następnie każdą łodyżkę ciasno owinąć plastrem szynki. Ułożyć do naczynia żaroodpornego (bądź kilku mniejszych naczyń), wierzch polać sosem i posypać masą chlebowo-ziołową. Zapiekać około 15 minut.
 
* źródło: Sól i Pieprz 5/2010
Szparagi zapiekane z szynką was last modified: 16 listopada, 2017 by piegusek

Szparagi zapiekane z szynką


By
Published:
Receipes summary:
Receipes Totaltime:
Nutrition:
Ingredients: Thinly-sliced
Price:

Directions:
...

Exit mobile version