TAMARYNDOWE SKRZYDEŁKA Z KURCZAKA
12 skrzydełek z kurczaka
MARYNATA
3 łyżki pasty tamaryndowej
2 łyżki cukru palmowego
2 łyżki sosu sojowego
3 łyżki miodu
1 łyżka oliwy z oliwek
kawałek świeżego imbiru (ok 5 cm)
2 ząbki czosnku
DIP
kwaśna śmietana 12%
limonka
kolendra
Imbir obrać i zetrzeć na tarce, a czosnek przecisnąć przez praskę. W miseczce wymieszać wszystkie składniki marynaty. Umyte i osuszone skrzydełka z kurczaka natrzeć dokładnie przygotowaną marynatą i odstawić do lodówki, najlepiej na całą noc ( a przynajmniej na godzinę).
Gotowe skrzydełka wyjąć z marynaty i ułożyć na blaszce do pieczenia. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 35-45 minut w międzyczasie odwracając je na drugą stronę i polewając resztą marynaty.
Podawać z dipem z kwaśnej śmietany: śmietanę wymieszać z sokiem i skórką otartą z połowy limonki, dodać garść posiekanej kolendry.
TAMARYNDOWE SKRZYDEŁKA Z KURCZAKA
By
Published:
Receipes summary:
Receipes Totaltime:
Nutrition:
Ingredients: Thinly-sliced
Price:
Directions: