Site icon Każdy ma jakiegoś bzika – Pieguskowa kuchnia

TAMARYNDOWE SKRZYDEŁKA Z KURCZAKA

skrzydełka z kurczakaSkrzydełka z kurczaka cudownie oblepione marynatą na bazie pasty tamaryndowej smakują doskonale. Tamaryndowiec nadaje im bardzo ciekawego słodko-kwaśnego smaku. Połączenie tak aromatycznych składników sprawia, że to zdecydowanie jedna z moich ulubionych marynat do delikatnego mięsa drobiowego. Zdaję sobie sprawę, że nie w każdym sklepie są dostępne produkty, tak egzotyczne jak pasta tamaryndowa. Naprzeciw temu z pomocą przychodzą nam sklepy internetowe np Kuchnie Świata. Kiedyś nie byłam zwolenniczką tego typu zakupów, ale na szczęście szybka realizacja, bardzo dobra jakość i różnorodność produktów przekonały mnie. Teraz z ochotą robię zakupy w sklepach internetowych :).

TAMARYNDOWE SKRZYDEŁKA Z KURCZAKA

12 skrzydełek z kurczaka
MARYNATA
3 łyżki pasty tamaryndowej
2 łyżki cukru palmowego
2 łyżki sosu sojowego
3 łyżki miodu
1 łyżka oliwy z oliwek
kawałek świeżego imbiru (ok 5 cm)
2 ząbki czosnku
DIP
kwaśna śmietana 12%
limonka
kolendra

Imbir obrać i zetrzeć na tarce, a czosnek przecisnąć przez praskę. W miseczce wymieszać wszystkie składniki marynaty. Umyte i osuszone skrzydełka z kurczaka natrzeć dokładnie przygotowaną marynatą i odstawić do lodówki, najlepiej na całą noc ( a przynajmniej na godzinę).
Gotowe skrzydełka wyjąć z marynaty i ułożyć na blaszce do pieczenia. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 35-45 minut w międzyczasie odwracając je na drugą stronę i polewając resztą marynaty.
Podawać z dipem z kwaśnej śmietany: śmietanę wymieszać z sokiem i skórką otartą z połowy limonki, dodać garść posiekanej kolendry.

TAMARYNDOWE SKRZYDEŁKA Z KURCZAKA was last modified: 12 listopada, 2017 by piegusek

TAMARYNDOWE SKRZYDEŁKA Z KURCZAKA


By
Published:
Receipes summary:
Receipes Totaltime:
Nutrition:
Ingredients: Thinly-sliced
Price:

Directions:
...

Exit mobile version