Site icon Każdy ma jakiegoś bzika – Pieguskowa kuchnia

Tarta jabłkowa

tarta jabłkowa
Nastała jesień, więc czas na ciasto z jabłkami – u mnie króluje tarta jabłkowa. Szybkie, tanie, łatwe i bardzo atrakcyjne ciasto. Podejrzewam, że większość z Was wszystkie produkty, potrzebne do upieczenia tego ciasta, ma w obrębie swojej kuchni. Tarta jabłkowa przygotowana według tego prostego przepisu to dowód na to, że można zrobić wrażenie na domownikach w bardzo prosty sposób. Potrzebujecie jednak nieco cierpliwości przy wykrajaniu jabłek, ale można to wszystko opanować. Kruche ciasto i lekki budyń w połączeniu z kwaskowymi jabłkami smakuje rewelacyjnie. Zdjęcia zrobione w pośpiechu być może nie do końca oddają jak ładnie to ciasto wygląda w rzeczywistości. Jednak pomimo to zdecydowanie polecam i zachęcam do skorzystania z przepisu.

Tarta jabłkowa

Ciasto

1 szkl mąki tortowej
0,5 szkl mąki krupczatki
3 żółtka
130 g masła lub margaryny
0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
1/3 szkl cukru

Masa budyniowa

3 szkl mleka
2 op budyniu śmietankowego (na 0,5 l mleka)
3 łyżki cukru

Dodatkowo

3-4 jabłka

Przygotowanie ciasta: w misce wymieszać obie mąki, proszek do pieczenia i cukier. Dodać pokrojone w kostkę masło i posiekać aż powstanie a’la kruszonka. Dodać żółtka i zagnieść ciasto. Schłodzić w lodówce. Po 30 minutach ciasto rozwałkować na podsypanej mąką stolnicy. Najlepiej zrobić to przez folię, ponieważ łatwiej nam będzie przełożyć ciasto do blaszki. Wysmarowaną tłuszczem i wysypaną bułką tartą blaszkę wylepić ciastem. Nakłuć i zapiec w piekarniku nagrzanym do 180 st. przez 15 minut.
Masa budyniowa: w 1 szkl mleka rozprowadzić proszek budyniowy i cukier. Pozostałe mleko zagotować i wlać mieszankę budyniową. Energicznie mieszać, żeby nie powstały grudki. Gdy budyń zgęstnieje przelać go na podpieczone ciasto kruche.
Jabłka obrać spiralnie, obieraczką do warzyw starając się, aby kawałki były jak nadłuższe. Pozwijać je w róże i wcisnąć w masę budyniową. Zapiec ponownie przez 25-30 minut w zależności od rodzaju jabłek. Ja użyłam renety i trwało to 30 minut. Jabłka powinny być upieczone.

Tarta jabłkowa was last modified: 11 listopada, 2017 by piegusek

tarta jabłkowa


By
Published:
Receipes summary:
Receipes Totaltime:
Nutrition:
Ingredients: Thinly-sliced
Price:

Directions:
...

Exit mobile version