Site icon Każdy ma jakiegoś bzika – Pieguskowa kuchnia

Tarta rybna na francuskim cieście

 
Tarta rybna na francuskim spodzie to idealna potrawa dla osób, które uwielbiają ryby ale przeszkadzają im ości. Ponieważ ja należę do grona takich osób stałam się fanką tej tarty. Dzięki przemieleniu mięsa na drobnym, najlepiej pasztetowym sicie ości w niej nie ma. Do tarty użyłam filetów z mrożonego szczupaka, którego jesienią złowił mój mąż, ale mogą być małe rybki po sprawieniu, odcięciu głów, płetw i kręgosłupa. Ponieważ ciasto francuskie zawiera w sobie dużo tłuszczu proponuję użyć ryb chudych a do masy dodać łyżkę masła, doda ono smaku całości. Zostało mi nieco ciasta i farszu, więc upiekłam kilka mufinek i przyznam się, że smakowały mi one nawet bardziej niż tarta. Może za sprawą większej ilości ciasta francuskiego? Polecam obie wersje:).

Tarta rybna na francuskim cieście

Farsz
ok 1 kg filetów ze szczupaka lub innej ryby
2 średnie cebule
1/4 szkl posiekanego kopru
1 duża marchewka
1 duża pietruszka
0,5 średniego selera
skórka z jednej cytryny otarta na drobnej tarce
1 płaska łyżka stołowa soli
1 płaska łyżeczka pieprzu
0,5 płaskiej łyżeczki pieprzu ziołowego
białko z 2 jaj
3 łyżki oleju
3 łyżki masła extra
bułka tarta (opcjonalnie jeżeli farsz wyjdzie półpłynny)
Sos
2 żółtka
1 jajko
0,5 szkl kwaśnej śmietany 18%
1 płaska łyżka stołowa mąki pszennej
ponadto
ser pleśniowy
1 opakowanie ciasta francuskiego

Mięso ryby wraz z jedną cebulą zmielić przez drobne sitko. Drugą cebulę pokroić w kostkę. Marchew, pietruszkę i seler zetrzeć na grubej tarce. Przygotowane warzywa podsmażyć na oleju zmieszanym z masłem do miękkości i lekkiego przyrumienienia. Przełożyć do miseczki i odstawić do całkowitego ostudzenia. W międzyczasie ubić białko na sztywno. Do zmielonego mięsa ryb dodać podsmażone, ostudzone warzywa, posiekany koper, otartą skórkę z cytryny i przyprawy. Wymieszać wszystko drewnianą łyżką (nie wyrabiać dłonią gdyż farsz zrobi się twardy i kluchowaty). Ponieważ użyłam mięsa szczupaka, które jest dość chude dodałam sporą łyżkę masła rozdrobnionego na kawałki. Na koniec dodać ubitą pianę z białek i delikatnie wmieszać ją w farsz. Jeżeli farsz jest lejący dodać nieco bułki tartej.
Gotową masę wyłożyć do formy do tarty, wylepionej ciastem francuskim. Farsz powinien sięgać do połowy wysokości foremki. Na wierzchu ułożyć pokrojony na plastry ser pleśniowy. Przygotować sos: żółtka i wybite całe jajko wymieszać widelcem ze śmietaną i mąką. Polać po wierzchu tarty i wstawić do zimnego piekarnika. Nastawić na 160 stopni i piec do momentu, aż sos się lekko przyrumieni.
 
Tarta rybna na francuskim cieście was last modified: 19 grudnia, 2017 by piegusek

Tarta rybna na francuskim cieście


By
Published:
Receipes summary:
Receipes Totaltime:
Nutrition:
Ingredients: Thinly-sliced
Price:

Directions:
...

Exit mobile version