Site icon Każdy ma jakiegoś bzika – Pieguskowa kuchnia

Tarta z figami i kozim serem

tarta z figami i kozim seremTarta z figami i kozim serem to moje tegoroczne odkrycie. Dodatek karmelizowanej cebuli dodatkowo wzbogaca jej smak. Uwielbiam wytrawne tarty a szczególnie te z dodatkiem mąki pełnoziarnistej. W tym przepisie ciasto na tartę wzbogaciłam dodatkowo o odrobinę mąki lnianej. Cieszę się, że Lidl poszerzył gamę mąk dostępnych w sklepie gdyż często robię tam zakupy i będę teraz miała większy wybór. Warto naszą codzienną dietę wzbogacić o mąki pełnoziarniste oraz bezglutenowe. Wyjdzie nam to tylko na zdrowie. Nie namawiam Was do rezygnowania ze zwykłej, białej pszennej mąki ale zachęcam do zastępowania jej częściowo tą zdrowszą, pełnoziarnistą. Moja tarta rustykalna zyskała na smaku dzięki różnym rodzajom mąki. Dawno temu piekłam tartę z rabarbarem na samej mące pełnoziarnistej i była dla mnie za gorzka, więc namawiam Was aby pomieszać mąkę białą pszenną z pełnoziarnistą wedle uznania.

Tarta z figami i kozim serem

Ciasto

125 g masła
100 g mąki pszennej pełnoziarnistej
80 g mąki pszennej tortowej
30 g mąki lnianej
1 łyżeczka soli morskiej
3 łyżki mleka
1,5 łyżki octu jabłkowego

Farsz

3-4 cebule
1 łyżka masła
1 łyżka oliwy
1/4 łyżeczki soli morskiej
1 łyżeczka cukru
100 g miękkiego sera koziego
tymianek
4-5 fig
ocet balsamiczny

Przygotować ciasto: wymieszać w misce wszystkie rodzaje mąki, dodać zimne masło pokrojone w kostkę i posiekać. Dolać mleko, ocet i wsypać sól. Zagnieść ciasto, podzielić je na dwie części, uformować w okrągłe placki i schłodzić w lodówce.
Farsz: na rozgrzanej patelni stopić masło i oliwę, dodać cebulę, pokrojoną na półksiężyce, sól i cukier. Karmelizować na niewielkim ogniu przez 20-30 minut często mieszając, aby się nie przypaliło.
Trzy figi pokroić w plastry, a resztę na ćwiartki.
Schłodzone ciasto rozwałkować na kształt koła, na lekko podsypanym mąką papierze do pieczenia. Rozsmarować na środku połowę serka koziego, nałożyć porcję karmelizowanej cebuli i poukładać plasterki fig. Posypać świeżym tymiankiem. Brzegi tarty złożyć, pozostawiając środek otwarty w który poukładać ćwiartki fig. Te same czynności powtórzyć z drugą porcją ciasta i resztą farszu.
Piec w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez 30-35 minut do zrumienienia. Przed podaniem skropić octem balsamicznym.

Tarta z figami i kozim serem was last modified: 12 listopada, 2017 by piegusek

Tarta z figami i kozim serem


By
Published:
Receipes summary:
Receipes Totaltime:
Nutrition:
Ingredients: Thinly-sliced
Price:

Directions:
...

Exit mobile version