Tarta z figami i kozim serem
Ciasto
125 g masła
100 g mąki pszennej pełnoziarnistej
80 g mąki pszennej tortowej
30 g mąki lnianej
1 łyżeczka soli morskiej
3 łyżki mleka
1,5 łyżki octu jabłkowego
Farsz
3-4 cebule
1 łyżka masła
1 łyżka oliwy
1/4 łyżeczki soli morskiej
1 łyżeczka cukru
100 g miękkiego sera koziego
tymianek
4-5 fig
ocet balsamiczny
Przygotować ciasto: wymieszać w misce wszystkie rodzaje mąki, dodać zimne masło pokrojone w kostkę i posiekać. Dolać mleko, ocet i wsypać sól. Zagnieść ciasto, podzielić je na dwie części, uformować w okrągłe placki i schłodzić w lodówce.
Farsz: na rozgrzanej patelni stopić masło i oliwę, dodać cebulę, pokrojoną na półksiężyce, sól i cukier. Karmelizować na niewielkim ogniu przez 20-30 minut często mieszając, aby się nie przypaliło.
Trzy figi pokroić w plastry, a resztę na ćwiartki.
Schłodzone ciasto rozwałkować na kształt koła, na lekko podsypanym mąką papierze do pieczenia. Rozsmarować na środku połowę serka koziego, nałożyć porcję karmelizowanej cebuli i poukładać plasterki fig. Posypać świeżym tymiankiem. Brzegi tarty złożyć, pozostawiając środek otwarty w który poukładać ćwiartki fig. Te same czynności powtórzyć z drugą porcją ciasta i resztą farszu.
Piec w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez 30-35 minut do zrumienienia. Przed podaniem skropić octem balsamicznym.
Tarta z figami i kozim serem
By
Published:
Receipes summary:
Receipes Totaltime:
Nutrition:
Ingredients: Thinly-sliced
Price:
Directions: