Site icon Każdy ma jakiegoś bzika – Pieguskowa kuchnia

Tarta z rabarbarem i migdałami

tarta z rabarbarem i migdałamiSezon rabarbarowy w pełni więc może skusi Was tarta z rabarbarem i migdałami?. Najsmaczniejsza na gorąco, ale całkiem niezła również na zimno. Kruche ciasto, migdałowe nadzienie z serem mascarpone i kwaskowy rabarbar to połączenie całkiem ciekawe. Tarta jest dość syta, wystarczył mi kawałek, żeby zaspokoić głód. Jeżeli lubicie tak jak ja eksperymenty w kuchni i ciasta z rabarbarem zachęcam do skorzystania z przepisu.

Tarta z rabarbarem i migdałami

Ciasto

1 czubata szklanka mąki tortowej
2 łyżki cukru
100 g zimnego masła
3-4 łyżki lodowatej wody
szczypta soli

Nadzienie

200 g mascarpone
0,5 szkl uprażonych płatków migdałowych
2-4 łyżki miodu

Dodatkowo

rabarbar
2-3 łyżki cukru
1 łyżka mąki tortowej
1 jajko
2 łyżki miodu

Ciasto kruche: do miski wsypać mąkę, sól, cukier i dodać pokrojone w kostkę zimne masło. Posiekać, a następnie dodać 2 łyżki lodowatej wody. Szybko zagnieść ciasto, gdyby nie chciało się zlepić dodać jeszcze nieco wody. Uformowane ciasto lekko spłaszczyć, zawinąć w folię i schłodzić w lodówce.
Nadzienie: płatki migdałowe zmielić w blenderze, wymieszać z mascarpone i miodem na gładki krem.
Rabarbar pokroić na kawałki, posłodzić dodać mąkę i wymieszać. Odstawić na kilka minut.
Na papierze do pieczenia rozwałkować ciasto na kształt kwadrata, posmarować nadzieniem migdałowym, zostawiając około 1,5 cm obwódkę. Na nadzieniu ułożyć rabarbar w jodełkę i złożyć brzegi ciasta bez nadzienia na rabarbar.  Posmarować ciasto rozkłóconym jajkiem i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Piec do zezłocenia, około 40 minut. Gorącą tartę posmarować lekko podgrzanym miodem.
Najsmaczniejsza na ciepło.

Tarta z rabarbarem i migdałami was last modified: 10 czerwca, 2018 by piegusek

Tarta z rabarbarem i migdałami


By
Published:
Receipes summary:
Receipes Totaltime:
Nutrition:
Ingredients: Thinly-sliced
Price:

Directions:
...

Exit mobile version