Site icon Każdy ma jakiegoś bzika – Pieguskowa kuchnia

Torcik biszkoptowy z jeżynami

torcik biszkoptowy z jeżynami

Torcik biszkoptowy chodził już za mną od długiego czasu. Wykorzystałam sezon na jeżyny i dodałam je do kremu. Delikatny, puszysty biszkopt, śmietanka z mascarpone i kwaskowe owoce to gwarancja smaku. Klasycznie, pysznie i apetycznie. Jeżyny możecie zastąpić malinami- będzie równie pysznie i kolorowo. Zachęcam do skorzystania z przepisu dopóki jeżyny i maliny są jeszcze na krzaczkach.

Torcik biszkoptowy z jeżynami

/tortownica o średnicy 23 cm

Biszkopt

4 jajka
1 szkl cukru
2/3 szkl mąki tortowej
1/3 szkl mąki ziemniaczanej
1 łyżka octu
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

Krem

0,5 l śmietanki 30%
250 g serka mascarpone
2 łyżki cukru pudru
jeżyny

Nasączenie

0,5 szkl wody
sok z cytryny
opcjonalnie odrobina wódki

Białka ubić na sztywno, pod konieć ubijania dodać stopniowo cukier. W momencie, gdy piana stanie się błyszcząca, a cukier się rozpuści, dodawać kolejno żółtka i ubijać do połączenia się żółtek z pianą. Dosypać obie mąki, proszek do pieczenia, ocet i delikatnie wymieszać szpatułką. Gotowe ciasto biszkoptowe wyłożyć do tortownicy wysmarowanej masłem i wysypanej kaszą manną. Piec około 35-40 min do momentu „suchego patyczka”. Wyłożyć na kratkę i pozostawić do wystudzenia.

Schłodzoną śmietankę i serek mascarpone przelać do miski i ubić mikserem na sztywno. Pod koniec ubijania dodać cukier puder. Gotowy krem wymieszać delikatnie z jeżynami.

Wystudzony biszkopt przekroić na pół, nasączyć i przełożyć połową kremu. Nakryć drugą połową biszkoptu, nasączyć, wyłożyć na wierzch resztę kremu i dodatkowo udekorować świeżymi jeżynami. Schłodzić w lodówce.

Torcik biszkoptowy z jeżynami was last modified: 12 listopada, 2017 by piegusek

Torcik biszkoptowy z jeżynami


By
Published:
Receipes summary:
Receipes Totaltime:
Nutrition:
Ingredients: Thinly-sliced
Price:

Directions:
...

Exit mobile version