Site icon Każdy ma jakiegoś bzika – Pieguskowa kuchnia

WIENIEC TRZECH KRÓLI – ROSCA DE REYES

wieniec trzech króli

Wieniec Trzech Króli czyli Rosca de Reyes to u mnie na blogu zupełna nowość. Zazwyczaj w Święto Trzech Króli wypiekałam słodkie drożdżowe bułeczki zwane Szczodrakiem. W tym roku po świątecznym obżarstwie stwierdziłam, że nic słodkiego nie upiekę. W domu podniósł się z tego powodu bunt, więc uległam i po południu upiekłam nieco inną wersję Szczodraka. Zainteresował mnie przepis od Kamili i takim sposobem powstał wieniec Trzech Króli. Napakowany sporą ilością suszonej żurawiny, migdałów i orzechów zniknął na tyle szybko, że nie zdążyłam zrobić zdjęć z przekroju. Zdecydowanie do powtórzenia za rok!

WIENIEC TRZECH KRÓLI

/wg Ogrody Babilonu
CIASTO
600 g mąki pszennej tortowej
1 szkl mleka
30 g świeżych drożdży
3 łyżki cukru
90 g masła
2 jajka
1/2 łyżeczki soli
skórka z cytryny
NADZIENIE
1 szkl suszonej żurawiny
3 łyżki likieru migdałowego (użyłam wódki)
50 g masła
1/3 szkl mąki pszennej
3/4 szkl migdałów (pomieszałam z orzechami)
3 łyżki cukru
starta skórka z 1 pomarańczy
DEKORACJA
4 łyżki ajerkoniaku
1 szkl cukru pudru
kilka wiśni lub czereśni kandyzowanych

Do letniego mleka pokruszyć drożdże i dodać cukier. Wymieszać, przykryć ściereczką i odstawić na 10 minut w ciepłe miejsce. W misce wymieszać mąkę, sól, miękkie masło, jajka, sól i podrośnięte drożdże z mlekiem. Wyrobić na elastyczne ciasto, uformować kulę, przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce, do momentu podwojenia objętości.
Żurawinę wymieszać z alkoholem, odstawić, aż wchłonie cały alkohol. Dodać posiekane migdały, orzechy i skórkę z pomarańczy, miękkie masło i resztę składników. Dokładnie wymieszać.
Na podsypanej mąką stolnicy rozwałkować ciasto na prostokąt o wymiarach około 60×20 cm. Rozłożyć przygotowane nadzienie zostawiając nieco wolnego ciasta od brzegów. Docisnąć nadzienie, zwinąć ciasno w roladę i przenieść na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Rulon przeciąć wzdłuż na pół i zapleść w warkocz. Połączyć oba końce formując wieniec. Na wierzchu poukładać kandyzowane owoce, przykryć ściereczką i odstawić do ponownego wyrośnięcia. Piec w piekarniku rozgrzanym do 175 st. przez 30-35 min do zrumienienia.
Cukier puder utrzeć z ajerkoniakiem i polać nim przestudzony wieniec.

WIENIEC TRZECH KRÓLI – ROSCA DE REYES was last modified: 12 listopada, 2017 by piegusek

WIENIEC TRZECH KRÓLI - ROSCA DE REYES


By
Published:
Receipes summary:
Receipes Totaltime:
Nutrition:
Ingredients: Thinly-sliced
Price:

Directions:
...

Exit mobile version