Site icon Każdy ma jakiegoś bzika – Pieguskowa kuchnia

Zapiekanka makaronowa z patelni

zapiekanka makaronowa z patelniDzisiaj mamy Światowy Dzień Makaronu w związku z tym rządzi u mnie na blogu zapiekanka makaronowa z patelni. Super szybka, prosta i smaczna. Nie trzeba osobno gotować makaronu – dodajemy go w suchej postaci, prosto z opakowania. Osobiście uwielbiam takie dania jednogarnkowe. Zaoszczędzają czasu z przygotowaniem potrawy i potem z myciem wszystkich garnków. Myślę że wystarczająco Was zachęciłam do wypróbowania tego przepisu. Makaron z mięsem mielonym w pomidorach w nieco innym wydaniu posmakuje każdemu. Dodatkowo starłam na wierzch nieco mozzarelli i ten ciągnący ser świetnie wzbogacił to danie. Całość przygotowałam na patelni tytanowej Woll o której Wam pisałam jakiś czas temu. Patelnia nadal sprawdza się świetnie i jest moją ulubioną patelnią.

Zapiekanka makaronowa z patelni

0,80 dag mięsa mielonego wołowo-wieprzowego
2-3 łyżki oleju
2 ząbki czosnku
2 puszki pomidorów krojonych
op. makaronu świderki
1 szkl startej mozzarelli
2 szkl wody
sól, pieprz, bazylia lub natka pietruszki

Na rozgrzaną patelnię wlać olej i dodać przciśnięty przez praskę czosnek. Krótko podsmażyć i dodać mięso mielone. Doprawić solą i pieprzem i smażyć do momentu, aż mięso zacznie się rumienić. Dodać pomidory i dusić pod przykryciem około 10 minut. Następnie wsypać makaron, podlać wodą i dusić przez 15 minut, aż makaron zmięknie. Doprawić solą, pieprzem oraz świeżą bazylią lub natką pietruszki. Na wierzch wyłożyć startą mozzarellę, nakryć patelnię przykrywką i dusić około 3 minut. Ser powinien się w tym czasie pięknie stopić. Smacznego!.

Zapiekanka makaronowa z patelni was last modified: 11 listopada, 2017 by piegusek

Zapiekanka makaronowa z patelni


By
Published:
Receipes summary:
Receipes Totaltime:
Nutrition:
Ingredients: Thinly-sliced
Price:

Directions:
...

Exit mobile version