Site icon Każdy ma jakiegoś bzika – Pieguskowa kuchnia

Zapiekanka ziemniaczana z wołowiną

 
Pyszne danie jednogarnkowe czyli z gatunku tych, które lubię najbardziej. Zapiekanka ziemniaczana z wołowiną jest bardzo syta, kolorowa pięknie wygląda na talerzu. Podobnie jak lasagne, nie należy jej kroić od razu po zapieczeniu, musi lekko stężeć, gdyż bardzo gorąca rozpadnie się podczas krojenia. Mam jednak swój sprawdzony sposób na takie przeszkody – po prostu zapiekam je w formie ze zdejmowanymi bokami, co bardzo ułatwia estetyczny podział na porcje:)

Zapiekanka ziemniaczana z wołowiną

50 dag mielonej wołowiny
1 kg ziemniaków
10 dag kaszy jęczmiennej perłowej (1 saszetka)
puszka pomidorów
2 czerwone papryki
chili
cebula
2 ząbki czosnku
1/4 szkl śmietanki słodkiej 18%
po dwie gałązki rozmarynu i tymianku
pęczek bazylii
1/2 cytryny
oliwa
sól, pieprz
Kaszę ugotować na sypko w osolonej wodzie. Zioła umyć i posiekać. Ziemniaki obrać, ugotować w osolonej wodzie, osączyć i utłuc. Dodać połowę tymianku i rozmarynu, pieprz, śmietankę i starannie wymieszać.
Cebulę i czosnek obrać, posiekać. Chili przeciąć, usunąć pestki, posiekać. Rozgrzać 2-3 łyżki oliwy, zeszklić czosnek, cebulę i chili. Wrzucić mięso, smażyć 10 minut. Dodać pomidory, resztę tymianku i rozmarynu, połowę bazylii, sól i pieprz, gotować 15 minut.
Papryki umyć, usunąć gniazda nasienne i pokroić w paski. Mięso wymieszać z kaszą, przełożyć do wysmarowanej oliwą formy. Na nim ułożyć paprykę i puree ziemniaczane. Piec 30 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 st.
Resztę bazylii za szczyptą soli, pieprzem, sokiem z cytryny i 2-3 łyżkami oliwy zmiksować.
Zapiekankę pokroić, nałożyć na talerze i polać sosem. Smacznego!
*źródło: Wielkanoc 110 najlepszych przepisów
Zapiekanka ziemniaczana z wołowiną was last modified: 16 listopada, 2017 by piegusek

Zapiekanka ziemniaczana z wołowiną


By
Published:
Receipes summary:
Receipes Totaltime:
Nutrition:
Ingredients: Thinly-sliced
Price:

Directions:
...

Exit mobile version