Site icon Każdy ma jakiegoś bzika – Pieguskowa kuchnia

Ziemniaczane gniazdka z indykiem i warzywami

ziemniaczane gniazdka
Krótkie dni, słota i brak słońca nie nastrajają mnie pozytywnie. Skutecznym sposobem na jesienną chandrę, która właśnie mnie dopada, zawsze była tabliczka pełnomlecznej czekolady, koniecznie z całymi orzechami laskowymi. Jednak w nadmiarze grozi to niezbyt pożądanymi dodatkowymi centymetrami nie tylko w biodrach, więc trzeba radzić sobie w inny sposób. Dobra książka, spotkania z przyjaciółmi, a na talerzu większa ilość kolorowych warzyw skutecznie poprawia nastrój. Zapraszam więc na ziemniaczane gniazdka wypełnione kawałkami indyka i kolorowymi warzywami.

Ziemniaczane gniazdka z indykiem i warzywami

filet z indyka
ulubione warzywa (może być mrożona mieszanka warzywna)
150 ml słodkiej śmietanki
ziemniaki
mleko
masło
przyprawy (sól, kolorowy pieprz, pieprz ziołowy, papryka słodka)
olej

Mięso pokroić w średnią kostkę, doprawić wedle uznania, polać odrobiną oleju, wymieszać i odstawić na kilka minut, aby przeszło aromatem i smakiem przypraw.
Ziemniaki ugotować w osolonej wodzie, odcedzić, odparować, dodać masło, mleko i utłuc tłuczkiem na puszyste puree.
Na rozgrzanej patelni podsmażyć mięso indycze, przełożyć do miski i na tym samym tłuszczu podsmażyć krótko warzywa. Następnie dodać mięso, wlać słodką śmietankę i dusić do chwili, aż śmietanka nieco odparuje i wytworzy się niewielka ilość sosu.
Ziemniaczane puree przełożyć do szprycki i na papierze do pieczenia wycisnąć gniazdka. W środek nałożyć warzywa z indykiem i zapiec krótko w piekarniku nagrzanym do 175 st z funkcją grilla.
Ziemniaczane gniazdka z indykiem i warzywami was last modified: 16 listopada, 2017 by piegusek

Ziemniaczane gniazdka z indykiem i warzywami


By
Published:
Receipes summary:
Receipes Totaltime:
Nutrition:
Ingredients: Thinly-sliced
Price:

Directions:
...

Exit mobile version