Site icon Każdy ma jakiegoś bzika – Pieguskowa kuchnia

ZRAZY WOŁOWE

zrazy wołowe

Witajcie po długiej, ale jakże potrzebnej przerwie. Od dawna nosiłam się z zamiarem przeniesienia bloga i ciesze się, że udało mi się zrealizować moje noworoczne postanowienie. Zapraszam Was tym postem na danie typowe dla kuchni polskiej. Zrazy wołowe to danie uwielbiane przez wszystkich moich domowników. Te pyszne roladki wbrew pozorom są bardzo proste do przygotowania. Przy okazji chciałabym pochwalić się moim pierwszym „dzieckiem” na Youtube. Mam nadzieję, że króciutki filmik zachęci Was do zmierzenia się z tym daniem.

Zapraszam:)

ZRAZY WOŁOWE

wołowina (udziec lub ligawa)
marchewka
cebula
boczek wędzony
ogórek kiszony
musztarda
sól, pieprz
liść laurowy, ziele angielskie
mąka i suszone grzyby opcjonalnie

Mięso pokroić na plastry i roztłuc dość cienko (najlepiej przez woreczek foliowy wówczas mięso nie będzie się rwało). Posolić i popieprzyć oraz posmarować musztardą. Na każdym kawałku mięsa ułożyć po kawałku marchewki, boczku, cebuli i ogórka. Zwinąć ciasno w roladkę (można spiąć wykałaczką). Obtoczyć w mące i obsmażyć z każdej strony na rumiano. Przełożyć do garnka, dodać ziele angielskie, liść laurowy, opcjonalnie suszone grzyby i jeżeli nam zostało to cebulę i marchewkę. Zalać gorącą wodą i dusić do miękkości (około 1,5 godz). Gdy mięso jest miękkie to wyciągnąć je na półmisek, a sos zagęścić mąką wymieszaną z zimną wodą i zagotować.

ZRAZY WOŁOWE was last modified: 12 listopada, 2017 by piegusek

ZRAZY WOŁOWE


By
Published:
Receipes summary:
Receipes Totaltime:
Nutrition:
Ingredients: Thinly-sliced
Price:

Directions:
...

Exit mobile version