Zupa cebulowa
1 kg cebuli
2-3 łyżki masła
2-3 łyżki oliwy
1 l bulionu albo wody
2 łyżki domowej kostki rosołowej warzywnej
1,5 szkl białego wytrawnego wina
sól, pieprz młotkowany
Dodatkowo
bagietka
czosnek
starty żółty ser
Cebulę pokroić w cienie piórka i podsmażyć na rozgrzanym maśle z oliwą na złoto-brązowy kolor. Często mieszać, żeby się nie przypaliło. Cały proces karmelizowania będzie trwał około 30 minut. Podlać winem i zagotować. Po kilku minutach dodać wodę i domową kostkę rosołową albo bulion i pogotować jeszcze około 25-30 minut. Doprawić solą i pieprzem.
Bagietkę pokroić na ukośne plastry, posmarować cienko oliwą, natrzeć delikatnie czosnkiem i zrumienić w piekarniku. Do miseczek wlać porcję zupy, na wierchu ułożyć gorące grzanki z bagietki i oprószyć całość startym serem.
Zupa cebulowa
By
Published:
Receipes summary:
Receipes Totaltime:
Nutrition:
Ingredients: Thinly-sliced
Price:
Directions: