Pieczony rostbef wołowy z sosem tatarskim. Doskonały zarówno na ciepło jak i na zimno
Składniki:
Rostbef wołowy Sokołów Uczta Qulinarna 1 kg
Czosnek 2-3 ząbki
Świeży tymianek
Cebula 5 szt.
Ogórki konserwowe 10 szt.
Kapary w zalewie – mały słoik
Majonez – mały słoik
Natka pietruszki 2 pęczki
Sól, świeżo mielony pieprz
Przygotowanie: zaczynamy od przygotowania rostbefu do pieczenia. Mięso wyjmujemy z opakowania, osuszamy ręcznikiem papierowym, następnie ostrym nożem wycinamy błony oraz powięzi na mięsie. Kolejny raz osuszamy, następnie przyprawiamy solą i świeżo mielonym pieprzem.
Na patelni rozgrzewamy olej roślinny lub masło klarowane i obsmażamy mięso z każdej strony na złoty kolor.
Czosnek i tymianek siekamy bardzo drobno. Dodajemy niewielką ilość oleju, mieszamy dokładnie, a następnie nacieramy obsmażony rostbef i wkładamy do piekarnika.
Możemy wykorzystać dwie metody pieczenia, w niskiej lub w wysokiej temperaturze:
– wysoka 160°C – ok. 45 minut
– niska 70°C – ok. 2 godzin
Temperatura wewnątrz pieczeni nie powinna przekroczyć 56°C. Po upieczeniu mięso powinno odpocząć, co pozwoli uzyskać dużo większą soczystość. Kroimy upieczony rostbef w cienkie plastry, przekładamy sosem tatarskim.
Sos Tatarski
Obraną cebulę, ogórki konserwowe (odciśnięte z nadmiaru wody), kapary kroimy w drobną kostkę. Pokrojone warzywa jeszcze raz dokładnie wyciskamy, by pozbyć się nadmiaru płynu –to pozwoli uzyskać gęsty sos tatarski. Do wyciśniętych warzyw dodajemy majonez i drobno siekaną natkę pietruszki, doprawiamy świeżo mielonym pieprzem. Dokładnie mieszamy – sos jest gotowy.
Szynka Świąteczna zapiekana w miodzie z gotowaną brukselką i okrasą z boczku surowo wędzonego
Składniki:
Szynka Świąteczna Sokołów – 1 szt.
Goździki – 1 op.
Miód – 50 ml
Pomarańcze – 2 szt.
Brukselka – 1 kg
Boczek surowo wędzony Sokołów – 2 op.
Sos pieczeniowy – 100 ml
Przygotowanie: zaczynamy od przygotowania bejcy do zapiekania szynki. Do rondelka wyciskamy sok z dwóch pomarańczy, dodajemy miód i gotujemy około 5 minut. Gdy sok i miód się zredukują, bejca jest gotowa.Z szynką postępujemy według instrukcji na opakowaniu. Pod koniec pieczenia wyjmujemy pieczeń z folii, nacinamy skórę w kostkę o średnicy ok. 1,5 cm, a następnie nadziewamy goździkami. Umieszczamy pieczeń na blasze, smarujemy wcześniej przygotowaną bejcą. Wkładamy pieczeń na około 10 minut do piekarnika rozgrzanego do 180-190°C. Po tym czasie szynka nabierze brązowej chrupiącej skórki i niepowtarzalnego cytrusowo-korzennego smaku i zapachu. Brukselkę oczyszczamy, myjemy i nacinamy na łodydze. Następnie gotujemy w lekko osolonej wodzie do miękkości. Boczek kroimy w drobne paski, podsmażamy na patelni na złoty kolor. Do podsmażonego boczku dodajemy ugotowaną brukselkę, doprawiamy świeżo mielonym pieprzem, mieszamy. Na talerzu układamy brukselkę z chrupiącym boczkiem, plaster aromatycznej szynki, polewamy gorącym sosem pieczeniowym i podajemy.
Wolno gotowana łopatka wieprzowa w sałatce z pieczonego buraka i brukselki z dresingiem z octu balsamicznego
Składniki:
Wolno gotowana łopatka wieprzowa Pulled Pork Sokołów – 1 sztuka (ok. 400-450 g)
Brukselka 300 g
Buraki gotowane lub upieczone 100 g
Ocet balsamiczny 50 ml
Miód 20 g
Oliwa z oliwek 50 ml
Olej
Kiełki grochu lub buraka
Przygotowanie:
Łopatkę wieprzową wkładamy do rozgrzanego piekarnika na około 10-15 minut. Rozgrzanie produktu pozwoli na łatwiejsze rozdrobnienie wolno gotowanej wieprzowiny. Po rozdrobnieniu wieprzowinę zalewamy sosem z miodu, octu balsamicznego i oleju. Doprawiamy świeżo mielonym pieprzem. Wszystko dokładnie mieszamy. Wieprzowina wchłonie ocet i miód, nabierając nowego smaku i aromatu, idealnie pasującego do buraka i brukselki.
Umytą brukselkę oddzielamy listek po listku, najlepiej do głębszej miski lub naczynia. Następnie dodajemy upieczonego buraka pokrojonego w kostkę lub paski, dodajemy zamarynowaną łopatkę wieprzową. Doprawiamy niewielką ilością soli i świeżo mielonego pieprzu. Układamy na półmiski lub talerze, polewamy pozostałym dresingiem do marynowania wieprzowiny, dekorujemy kiełkami buraka lub grochu i podajemy.
Udało mi się nawet załapać na kilka zdjęć za co dziękuję. Zazwyczaj jestem po drugiej stronie obiektywu:)