Site icon Każdy ma jakiegoś bzika – Pieguskowa kuchnia

SERNIK ROSA

sernik rosa
Ten sernik to dotychczasowy nr 1 wśród serników, jakie piekłam w ostatnim czasie. Jest delikatny, puszysty i bardzo wilgotny. Znany pod różnymi nazwami: Rosa, Złota Rosa, Łzy Wałęsy z powodu kropli, które pojawiają się na bezie po całkowitym wystudzeniu sernika. Ciasto ma idealne proporcje na blaszkę o wymiarach 40×25 cm. Lekko zmodyfikowałam oryginalny przepis, gdyż piekłam go w tortownicy o średnicy 25 cm. Ciasto zrobiłam z 2/3 porcji, a bezę z 1 jajka.  Nie przepadam za dużą ilością bezy, więc wycisnęłam tylko dwa rzędy kleksów. Jak dla mnie idealnie!

SERNIK ROSA

CIASTO
3 żółka
1/2 szkl cukru
250 g margaryny lub masła
2 szkl mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
MASA TWAROGOWA
1 kg twarogu z wiaderka
2 szkl mleka
1/2 szkl oleju
3 jajka
1 budyń śmietankowy
1 szkl cukru
1 cukier waniliowy
BEZA
3 białka
1/2 szkl cukru

Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, dodać zimną margaryną lub masło i posiekać nożem. Dodać resztę składników i szybko zagnieść ciasto.
Do twarogu dodać cukier, cukier waniliowy, jajka i wszystko zmiksować na gładką masę. Następnie dodać budyń, olej i ponownie zmiksować. Na końcu dodać mleko, wymieszać. Masa będzie bardzo rzadka ale taka właśnie ma być.
Dno tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia a boki wysmarować tłuszczem i obsypać mąką.
Ciastem kruchym wylepić dno tortownicy i wylać na nie masę twarogową. Piec w piekarniku nagrzanym do 175 st. ( z termoobiegiem 165 st.) przez 30 minut następnie włączyć dodatkowo dolną grzałkę, żeby podpiec spód i piec 15 minut. W międzyczasie ubić pianę z białek, dodać cukier i ubijać, aż beza będzie błyszcząca. Po 45 minutach pieczenia sernik wyjąć z piekarnika, wyłożyć na niego bezę i piec jeszcze przez 15 minut. Razem ciasto powinno piec się przez 1 godzinę.
Po upieczeniu wyjąć z piekarnika i zostawić do ostygnięcia, a następnie przechowywać w lodówce. Najsmaczniejszy na drugi dzień po schłodzeniu 🙂

SERNIK ROSA was last modified: 12 listopada, 2017 by piegusek

SERNIK ROSA


By
Published:
Receipes summary:
Receipes Totaltime:
Nutrition:
Ingredients: Thinly-sliced
Price:

Directions:
...

Exit mobile version