Site icon Każdy ma jakiegoś bzika – Pieguskowa kuchnia

Bananowa chmurka

bananowa-chmurkaCieniutkie ciasto kruche, galaretka z bananani i ananasami, krem z mascarpone i chrupiąca, czekoladowa beza to właśnie jest bananowa chmurka. Pyszne ciacho idealne na upalne dni, ale nie tylko. Banany dostępne są przez cały rok więc można je upiec kiedy tylko znajdziemy na nie ochotę. W zasadzie identyczne jak malinowa chmurka z różnicą w postaci smaku galaretki i owoców oraz czekoladowej bezy.  Następnym razem pominę ananasy gdyż nie pasowały mi zbytnio do tego ciacha. Porcja na blaszkę o wymiarach 25×36 cm.

Bananowa chmurka

/inspiracja Moje wypieki

Ciasto kruche

3 żółtka
30 g cukru pudru
150 g mąki totrowej
100 g masła
0,5 łyżeczki proszku do pieczenia

Galaretka z bananami i ananasem

8-10 bananów
1 mała puszka ananasów
3 galaretki cytrynowe
3,5 szkl gorącej wody

Krem

500 ml śmietanki 30%
250 g mascarpone
2 łyżki cukru pudru

Czekoladowa beza

3 białka
150 g drobnego cukru do wypieków
2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
60 g gorzkiej czekolady

Ciasto kruche: do miski wsypać mąkę, cukier i proszek, dodać zimne masło i posiekać. Dodać żółtka i szybko zagnieść kruche ciasto. Zawinąć w folię i schłodzić w lodówce przez godzinę. Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia, wyłożyć na dno schłodzone ciasto, wyrównać, ponakłuwać widelcem i piec przez 15-20 minut w piekarniku nagrzanym do 180 st.
Beza czekoladowa: białka ubić na sztywno, dodawać stopniowo cukier i ubijać do uzyskania gęstej, błyszczącej piany. Pod koniec ubijania dodać mąkę ziemniaczaną. Wyłaczyć mikser i wlać roztopioną na parze i przestudzoną czekoladę. Krótko wymieszać szpatułką i przełożyć na blaszkę ( taka sama wielkość jak na ciasto kruche) wyłożoną papierem do pieczenia. Piec 1 godzinę w temperaturze 140 st.
Galaretka: galaretki cytrynowe rozpuścić w gorącej wodzie i odstawić do przestudzenia. Na osudzone ciasto kruche wyłożyć obrane, pokrojone na pół banany oraz odsączone i pokrojone na kawałki ananasy. Zalać tężejącą galaretką i odstawić do lodówki do całkowitego stężenia.
Krem: dobrze schłodzoną śmietankę lekko podbić, dodać cukier puder i mascarpone. Ubić do konsystencji gęstego kremu i wyłożyć na stężałą galaretkę z owocami.
Na wierzchu ułożyć wystudzoną bezę czekoladową i schłodzić ponownie w lodówce najlepiej na całą noc.

Bananowa chmurka was last modified: 29 sierpnia, 2018 by piegusek

Bananowa chmurka


By
Published:
Receipes summary:
Receipes Totaltime:
Nutrition:
Ingredients: Thinly-sliced
Price:

Directions:
...

Exit mobile version