Bananowa chmurka
/inspiracja Moje wypieki
Ciasto kruche
3 żółtka
30 g cukru pudru
150 g mąki totrowej
100 g masła
0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
Galaretka z bananami i ananasem
8-10 bananów
1 mała puszka ananasów
3 galaretki cytrynowe
3,5 szkl gorącej wody
Krem
500 ml śmietanki 30%
250 g mascarpone
2 łyżki cukru pudru
Czekoladowa beza
3 białka
150 g drobnego cukru do wypieków
2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
60 g gorzkiej czekolady
Ciasto kruche: do miski wsypać mąkę, cukier i proszek, dodać zimne masło i posiekać. Dodać żółtka i szybko zagnieść kruche ciasto. Zawinąć w folię i schłodzić w lodówce przez godzinę. Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia, wyłożyć na dno schłodzone ciasto, wyrównać, ponakłuwać widelcem i piec przez 15-20 minut w piekarniku nagrzanym do 180 st.
Beza czekoladowa: białka ubić na sztywno, dodawać stopniowo cukier i ubijać do uzyskania gęstej, błyszczącej piany. Pod koniec ubijania dodać mąkę ziemniaczaną. Wyłaczyć mikser i wlać roztopioną na parze i przestudzoną czekoladę. Krótko wymieszać szpatułką i przełożyć na blaszkę ( taka sama wielkość jak na ciasto kruche) wyłożoną papierem do pieczenia. Piec 1 godzinę w temperaturze 140 st.
Galaretka: galaretki cytrynowe rozpuścić w gorącej wodzie i odstawić do przestudzenia. Na osudzone ciasto kruche wyłożyć obrane, pokrojone na pół banany oraz odsączone i pokrojone na kawałki ananasy. Zalać tężejącą galaretką i odstawić do lodówki do całkowitego stężenia.
Krem: dobrze schłodzoną śmietankę lekko podbić, dodać cukier puder i mascarpone. Ubić do konsystencji gęstego kremu i wyłożyć na stężałą galaretkę z owocami.
Na wierzchu ułożyć wystudzoną bezę czekoladową i schłodzić ponownie w lodówce najlepiej na całą noc.
Bananowa chmurka
By
Published:
Receipes summary:
Receipes Totaltime:
Nutrition:
Ingredients: Thinly-sliced
Price:
Directions: