Site icon Każdy ma jakiegoś bzika – Pieguskowa kuchnia

Boczniaki

boczniaki
Boczniaki to grzyby u mnie mało popularne. Dostałam ich nieco od kuzyna i oprócz kotletów a’la schabowe postanowiłam je zamarynować. Nie wiem jakie są w smaku, bo jeszcze się przegryzają, ale wyglądają nie najgorzej :))
Boczniaki można wykorzystać na kilka sposobów. Podobno smaczne są w wersji a’la flaczki ale jakoś u mnie nie są zbyt popularne takie grzyby. Ciekawa jestem co Wy robicie z tych grzybów?

Boczniaki marynowane

1 kg grzybów boczniaków
2 szkl wody
1/2 szkl octu
1 łyżeczka soli
3 łyżki cukru
10 ziaren pieprzu
5 ziaren ziela angielskiego
łyżeczka gorczycy
3 liście laurowe
Grzyby należy umyć, obgotować w lekko osolonej wodzie 10 minut, odsączyć, zalać wcześniej przygotowaną marynatą (wszystkie podane wyżej składniki zagotować i odstawić do przestygnięcia). Pasteryzować 5 minut w ganku z wodą.
Boczniaki was last modified: 2 listopada, 2017 by piegusek
Exit mobile version