Site icon Każdy ma jakiegoś bzika – Pieguskowa kuchnia

CIASTO CHAŁWOWE

ciasto chałwowe
To ciasto chałwowe zdecydowanie zasługuje na to, aby pojawić się na świątecznym stole. Cudownie czekoladowe z przepysznym kremem jest moim faworytem wśród ciast. Nie może zabraknąć oczywiście miodownika, makowca czy sernika ale na pyszne ciasto chałwowe również znajdzie się miejsce. Jeżeli układacie już świąteczne menu to weźcie to ciasto pod uwagę :).

CIASTO CHAŁWOWE

BISZKOPT
6 jajek
3 budynie czekoladowe
2 łyżki mąki tortowej
1/2 szkl cukru
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
KREM CHAŁWOWY
2 budynie śmietankowe
1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
3 szkl mleka
300 g chałwy ( u mnie waniliowa)
300 g masła
DODATKOWO
czekolada gorzka

Białka ubić na sztywno, dodać stopniowo cukier i ubijać, aż piana stanie się błyszcząca a cukier rozpuszczony. Stopniowo dodawać żółtka a gdy się połączą wsypać wszystkie sypkie składniki. Delikatnie wymieszać szpatułką. Przełożyć do natłuszczonej i obsypanej bułką tartą blaszki. Piec około 35 minut w piekarniku nagrzanym do 175 st. Upieczony biszkopt pozostawić do całkowitego ostygnięcia.
Z mleka , budyniu i maki ugotować budyń i do gorącej masy dodać 1/3 pokruszonej chałwy. Na wierzchu przyłożyć folię tak aby dotykała budyniu i wystudzić. Miękkie masło utrzeć mikserem z pozostałą chałwą i stopniowo dodawać masę budyniową. Dokładnie połączyć. Odłożyć odrobinę kremu do posmarowania wierzchu ciasta.
Biszkopt przekroić na pół i przełożyć kremem. Wierzch posmarować odłożoną częścią kremu i posypać startą czekoladą. Schłodzić.

CIASTO CHAŁWOWE was last modified: 12 listopada, 2017 by piegusek

CIASTO CHAŁWOWE


By
Published:
Receipes summary:
Receipes Totaltime:
Nutrition:
Ingredients: Thinly-sliced
Price:

Directions:
...

Exit mobile version