Ciasto Kubanka
Biszkopt
4 jajka
2/3 szkl cukru
1/2 szkl mąki pszennej tortowej
3 łyżki kakao
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Masa
200 g masła
2 łyżki nutelli
2 żółtka
2 szkl mleka
2 łyżki mąki ziemniaczanej
3 łyżki mąki pszennej
3 łyżki cukru
Dodatkowo
1/2 l śmietanki 30%
śmietan-fix
2 łyżki cukru pudru
1/2 słoika powideł śliwkowych
herbatniki maślane i kakaowe
kakao
czekolada
Nasączenie
1/2 szkl naparu z kawy
2-3 łyżki rumu
Biszkopt: białka ubić na sztywno, stopniowo dodawać cukier. Gdy cukier się rozpuści i piana będzie błyszcząca, dodać kolejno żótka. Zmiksować, tylko do połączenia się składników. Mąkę, kakao i proszek do pieczenia przesiać do masy jajecznej i delikatnie wymieszać. Ciasto biszkoptowe przelać do blaszki, wysmarowanej masłem i oprószonej kaszą manną. Piec około 40 minut w piekarniku nagrzanym do 160 st. Upieczony biszkopt przełożyć na kratkę kuchenną i wystudzić.
Masa: żółtka, cukier i obie mąki wymieszać ze szklanką mleka. Pozostałe mleko zagotować i wlać mieszankę budyniową. Ugotowany budyń przykryć folią i odstawić do przestudzenia. Miękkie masło utrzeć na puch i stopniowo dodawać budyń. Na końcu dodać nutellę i dokładnie wymieszać.
Napar: kawę połączyć z rumem.
Ostudzony biszkopt przełożyć do formy wyłożonej papierem do pieczenia i dokładnie nasączyć. Na wierzch wyłożyć masę budyniową i wyrównać. Ułożyć warstwę herbatników maślanych i posmarować je cienko powidłami śliwkowymi. Na powidła ułożyć warstwę kakaowych herbatników.
Śmietankę ubić na sztywno z cukrem pudrem i śmietan-fixem. Wyłożyć na wierzch ciasta i wstawić do lodówki, najlepiej na noc.
Przed podaniem ciasto oprószyć kakao i wiórkami czekolady.
Ciasto Kubanka
By
Published:
Receipes summary:
Receipes Totaltime:
Nutrition:
Ingredients: Thinly-sliced
Price:
Directions: