Ciasto Kubanka to połączenie różnych kombinacji smakowych. Puszysty, pachnący rumem biszkopt, delikatny krem czekoladowy, kwaskowe powidła śliwkowe i to wszystko w jednym kawałku. Wbrew pozorom nie jest to przesłodzone ciasto. Spodoba się każdemu smakoszowi wilgotnych, kremowych ciast. Ja takie ciasta akurat uwielbiam, więc polecam ten przepis wszystkim miłośnikom tego typu wypieków. Receptura jest na blaszkę o wymiarach 23×35 cm i pochodzi z bloga Zjem to!
Ciasto Kubanka
Biszkopt
4 jajka
2/3 szkl cukru
1/2 szkl mąki pszennej tortowej
3 łyżki kakao
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Masa
200 g masła
2 łyżki nutelli
2 żółtka
2 szkl mleka
2 łyżki mąki ziemniaczanej
3 łyżki mąki pszennej
3 łyżki cukru
Dodatkowo
1/2 l śmietanki 30%
śmietan-fix
2 łyżki cukru pudru
1/2 słoika powideł śliwkowych
herbatniki maślane i kakaowe
kakao
czekolada
Nasączenie
1/2 szkl naparu z kawy
2-3 łyżki rumu
Biszkopt: białka ubić na sztywno, stopniowo dodawać cukier. Gdy cukier się rozpuści i piana będzie błyszcząca, dodać kolejno żótka. Zmiksować, tylko do połączenia się składników. Mąkę, kakao i proszek do pieczenia przesiać do masy jajecznej i delikatnie wymieszać. Ciasto biszkoptowe przelać do blaszki, wysmarowanej masłem i oprószonej kaszą manną. Piec około 40 minut w piekarniku nagrzanym do 160 st. Upieczony biszkopt przełożyć na kratkę kuchenną i wystudzić.
Masa: żółtka, cukier i obie mąki wymieszać ze szklanką mleka. Pozostałe mleko zagotować i wlać mieszankę budyniową. Ugotowany budyń przykryć folią i odstawić do przestudzenia. Miękkie masło utrzeć na puch i stopniowo dodawać budyń. Na końcu dodać nutellę i dokładnie wymieszać.
Napar: kawę połączyć z rumem.
Ostudzony biszkopt przełożyć do formy wyłożonej papierem do pieczenia i dokładnie nasączyć. Na wierzch wyłożyć masę budyniową i wyrównać. Ułożyć warstwę herbatników maślanych i posmarować je cienko powidłami śliwkowymi. Na powidła ułożyć warstwę kakaowych herbatników.
Śmietankę ubić na sztywno z cukrem pudrem i śmietan-fixem. Wyłożyć na wierzch ciasta i wstawić do lodówki, najlepiej na noc.
Przed podaniem ciasto oprószyć kakao i wiórkami czekolady.