zawijasy z szynką i serem to smaczna przekąska zarówno na ciepło jak i na zimno. Niewiele składników – pyszne chrupiące ciasto francuskie, szynka i dobrej jakości ser są gwarancją sukcesu. Lubię podawać je przy okazji spotkań ze znajomymi, gdyż nie zabiera sporo czasu a wszystkim smakuje :).
ZAWIJASY Z SZYNKĄ I SEREM
1 op ciasta francuskiego
3 łyżki keczupu
12 plasterków szynki
12 plasterków sera żółtego
1 żółtko
1 łyżka mleka
czarny sezam lub czarnuszka do posypania
Ciasto francuskie posmarować keczupem, ułożyć plastry szynki a na wierzch ser ( dobrze jest zostawić z brzegu około 1 cm bez nadzienia, żeby dobrze się rolowało ). Zwinąć wzdłuż dłuższego boku w roladę i pokroić na 1-1,5 cm plastry. Ułożyć je w naczyniu żaroodpornym. Wierzch posmarować rozkłóconym żółtkiem z mlekiem i posypać czarnym sezamem lub czarnuszką. Zapiekać w piekarniku nagrzanym do 220 st. przez 20 minut do lekkiego przyrumienienia.
18 komentarzy
Wygląda przepysznie! Z pewnością przepis do wypróbowania! 😀
Mmmm ależ obłędnie wygląda, aż ślinianki pracują 🙂
Pysznie wyglądają takie zawijaski! Ja robię często wersję ze szpinakiem i mozzarellą 😉
oo ze szpinakiem też pysznie:)
Pysznie wygląda ten przepis. Muszę spróbować!
Bardzo często robię taką przekąskę, jest mega szybka do przygotowania i smakuje bosko 🙂 hmmm nie próbowałam jeszcze posypać czarnuszką, następnym razem na pewno tak zrobię 🙂
Uwielbiam takie zawijane ciasteczka z farszami “na słono” Bardzo apetyczne zdjęcie 🙂
Pyszna przekąska 😉
świetne są
Fajne te zawijasy, mniam 🙂
Porwałabym kilka i zabrała na bieszczadzki szlak na przykład…
Lubię wersję na słodko, ale słonymi też nie pogardzę 😀
Gotowe ciasto francuskie uważam za genialny wynalazek 🙂
robię podobne 🙂
uwielbiam wypieki na słono!
Pysznie wyglądają te zawijaski 🙂
Przefajne te zawijasy. Świetnie się prezentują. Mam ochotę Ci jednego podkraść. Mogę? 🙂
Ostatnio polubiłam się z czarnuszką i ten wierzch bardzo mi się podoba. Pozdrawiam ciepło 🙂
Też lubię takie zakręcone pizzerinki, czasami robię je również z ciasta drożdżowego 🙂