Sałatka z zielonych pomidorów kusiła mnie już od dawna. Przepis czekał dość długo zanim zdecydowałam się ją zrobić. Ostatecznie przekonała mnie do tego przepisu Monika – klik. Kiedy zobaczyłam ją u niej na blogu to wiedziałam, że muszę ją zrobić. Nie żałuję, bo lubię pomidory w różnej postaci i myślę, że takie też mi posmakują. Otworzyłam już jeden słoik, ale ta sałatka z zielonych pomidorów wg mnie musi nieco postać i najlepiej będzie smakować zimą 🙂
SAŁATKA Z ZIELONYCH POMIDORÓW DO SŁOIKÓW NA ZIMĘ
2 kg zielonych pomidorów ( u mnie mieszane )
3 cebule
2 ostre papryczki chili bez nasion
1 łyżka soli
3 łyżki białej gorczycy
1 łyżeczka czarnego mielonego pieprzu
ZALEWA
4 szkl wody
1 szkl octu
6 łyżek cukru
1 łyżka soli
10 ziarenek ziela angielskiego
1 łyżka kolendry
Pomidory umyć, pokroić w grubsze plastry i przełożyć do dużej miski. Obrane cebule pokroić w piórka i dodać do pomidorów. Dodać gorczycę, sól, pieprz, wymieszać i odstawić na pół godz. W międzyczasie zagotować zalewę: wodę z przyprawami chwilkę pogotować, a na końcu dodać ocet. Do słoików przełożyć warzywa i zalać je gorącą zalewą. Dokładnie zakręcić i pasteryzować około 15 min. Przechowywać w chłodnym i ciemnym miejscu.