Lekkie, niskokaloryczne jogurtowe ciasto z kiwi i bananem dla łasuchów liczących kalorie. Maj jest wyjątkowo ciepły, więc coraz częściej mam ochotę na ciasta bez pieczenia. Dzisiejsza propozycja jest fajnie przełamana kwaskowym smakiem kiwi. Jak dla mnie to ciasto idealne, jeżeli lubicie smak jogurtu i kiwi powinno Wam również przypaść do gustu :).
Przy okazji przepraszam Was za małą aktywność ostatnio na blogu. Jestem w trakcie przygotowywania się do bardzo ważnego dla mnie projektu i liczę na to, że wszystko rozstrzygnie się po mojej myśli. Trzymajcie kciuki kochani!. Niebawem się okaże czy moje marzenie się zrealizuje:)
Jogurtowe ciasto z kiwi i bananem
Spód
250 g herbatników maślanych
120 g masła
Masa jogurtowa z kiwi
500 ml jogurtu naturalnego
70 g cukru
4 kiwi
2 banany
1-2 łyżki soku z cytryny
4 łyżeczki żelatyny
0,5 szkl wrzącej wody
Dodatkowo
2 kiwi
Herbatniki zmielić w blenderze i wymieszać z roztopionym i schłodzonym masłem. Blaszkę o wymiarach 24×28 cm wyłożyć papierem do pieczenia i na dnie rozłożyć masą ciasteczkową. Ubić dokładnie i schłodzić w lodówce.
Kiwi obrać ze skórki, pokroić w kostkę, dodać cukier i sok z cytryny. Zagotować i schłodzić. Żelatynę rozpuścić w gorącej wodzie, przestudzić i dolać razem z jogurtem do masy z kiwi. Dokładnie wymieszać.
Na ciasteczkowy spód wyłożyć pokrojone w plasterki banany i zalać masą jogurtową. Wstawić do lodówki, najlepiej na całą noc. Przed podaniem udekorować plasterkami kiwi.