Site icon Każdy ma jakiegoś bzika – Pieguskowa kuchnia

Cytrynowiec

cytrynowiecUpały nie odpuszczają więc cytrynowiec będzie dobrym wyborem na deser . Mocno orzeźwiające, cytrynowe, kremowe czego chcieć więcej? Już od dawna wiadomo, że lubię kremowe, wilgotne ciasta a nie przepadam za tzw „suchymi” ciastami, bez kremu czy też owoców. To ciasto jest zarówno kremowe jak i delikatne za sprawą cytrynowej pianki. Polecam szczególnie o tej porze roku. Może i jest trochę pracochłonne za sprawą kilku warstw ale smak wynagrodzi cały trud. Smacznego!.

Cytrynowiec

Biszkopt

3 jajka
3/4 szkl cukru
3/4 szkl maki
3 łyżki oleju
0,5 łyżeczki proszku do pieczenia

Poncz

0,5 szkl przegotowanej i schłodzonej wody
2-3 łyżki soku z cytryny
1-2 łyżki alkoholu

Krem cytrynowy

0,5 szkl soku z cytryny
1,5 szkl wody
1 szkl cukru
2 op budyniu śmietankowego
2 żółtka
200 g masła

Cytrynowa pianka

0,5 l śmietanki 30%
1 galaretka cytrynowa

Dodatkowo

herbatniki maślane
1 galaretka cytrynowa

Biszkopt
: białka ubić na sztywno, pod koniec ubijania partiami dodać cukier. Ubijać do momentu, aż piana będzie sztywna i błyszcząca.  Dodać kolejno żółtka i ubić tylko do połączenia się składników. Wsypać mąkę z proszkiem do pieczenia i wymieszać delikatnie szpatułką. Ciasto biszkoptowe przelać do blaszki, wysmarowanej tłuszczem i wysypanej kaszą manną. Piec około 25-30 minut w piekarniku nagrzanym do 165 st. z termoobiegiem. Ostudzony biszkopt przełożyć do czystej blaszki, wyłożonej papierem do pieczenia.
Poncz: w dużej szklance wymieszać wszystkie składniki ponczu. Nasączyć biszkopt.
Krem cytrynowy: w garnku zagotować 1 szkl wody z sokiem z sokiem z cytryny i cukrem. Budyń śmietankowy i żółtka wymieszać z 0,5 szkl wody i wlać na gotującą się wodę cytrynową. Gotować, aż masa zgęstnieje, przelać do miseczki, przykryć folią spożywczą i odstawić do wystudzenia.
Miękkie masło utrzeć na puch, dodawać stopniowo ostudzony budyń. Miksować, aż masa będze puszysta i bez grudek. Wyłożyć całość na nasączony biszkopt i wstawić do lodówki.
Cytrynowa pianka: galaretkę rozpuścić w szklance wody i ostudzić. Schłodzoną śmietankę ubić na sztywno i dolać zimną galaretkę. Ubić krótko i wylać na krem cytrynowy. Na wierzchu poukładać herbatniki i schłodzić ciasto w lodówce.
Galaretkę rozpuścić w 1,5 szkl wrzątku i odstawić do schłodzenia. Gdy zacznie tężeć wylać na herbatniki. Odstawić ciasto do lodówki do całkowitego stężenia, najlepiej na całą noc.

Cytrynowiec was last modified: 19 sierpnia, 2018 by piegusek

Cytrynowiec


By
Published:
Receipes summary:
Receipes Totaltime:
Nutrition:
Ingredients: Thinly-sliced
Price:

Directions:
...

Exit mobile version