Site icon Każdy ma jakiegoś bzika – Pieguskowa kuchnia

CZEKOLADOWE CIASTECZKA

czekoladowe ciasteczkaOstatnio ciągle mam ochotę na różne ciasteczka, szczególnie czekoladowe ciasteczka. Piekę ich teraz na potęgę. Dzisiaj miałam okazję wypróbować moje nowe wałki od MY GIFT DNA.  Jestem oczarowana tymi mini wałeczkami z trwałego drewna bukowego, dzięki którym moje ciasteczka wyglądają uroczo. Szczególnie spodobał mi się wzór w babeczki, ale sami możecie sobie spersonalizować wałek ze swoim tekstem. Realizacja zamówienia przebiega bardzo sprawnie, więc jeżeli nie macie pomysłu na wyjątkowy prezent dla osoby uwielbiającej wypieki to może taki zestaw Was zainspiruje :). A ciasteczka w smaku dość mocno czekoladowe, kruche i nawet nie przełożone smakują wybornie.

CZEKOLADOWE CIASTECZKA

CIASTKA
120 g zimnego masła
2/3 szkl cukru
1 duże jajko
1/4 szkl mąki kukurydzianej
1/2 szkl ciemnego kakao
1,5-2 szkl mąki
1 łyżka oleju
cukier waniliowy
1/2 łyżeczki soli
NADZIENIE
135 g kremowego serka ( Philadelphia lub Łaciate)
2 i 1/2 szkl cukru pudru

Do miski miksera dodać pokrojone w kostkę masło, cukier, cukier waniliowy, sól i wymieszać do połączenia. Dodać jajko i ponownie wymieszać. Oba rodzaje mąki i kakao przesiać i dodać razem z olejem do masy. Gdy ciasto zacznie odstawać od boków miski i gromadzić się w kulkę jest już gotowe. Rozwałkować i wałkiem wycisnąć wzorki. Powycinać kółka, ułożyć na blaszce, wyłożonej papierem do pieczenia. Piec około 12 min w temp. 175 stopni (z termoobiegiem).
Przygotować nadzienie: utrzeć serek z cukrem pudrem. Połowę przestudzonych ciasteczek posmarować masą serową (ja wycisnęłam szprycką)  i przykryć pozostałymi krążkami bez nadzienia.



CZEKOLADOWE CIASTECZKA was last modified: 12 listopada, 2017 by piegusek

CZEKOLADOWE CIASTECZKA


By
Published:
Receipes summary:
Receipes Totaltime:
Nutrition:
Ingredients: Thinly-sliced
Price:

Directions:
...

Exit mobile version