Site icon Każdy ma jakiegoś bzika – Pieguskowa kuchnia

DROŻDŻÓWKI Z SEREM I OWOCAMI

drożdżówki z serem

Drożdżówki z serem i owocami to efekt opróżniania zamrażarek z ubiegłorocznych zapasów. Powoli zbliża się wiosna, więc trzeba robić miejsce na nowe zbiory z działeczki. Bardzo lubię ciasto drożdżowe i zauważyłam, że ostatnio ciągle mam na nie ochotę. Lubię łączyć drożdżowe z białym serem w różnych kombinacjach: jako bułeczki drożdżowe, paluchy z serem czy różyczki drożdżowe. Dzisiaj zapraszam Was na odrywane bułki drożdżowe z białym serem i jagodami oraz malinami. Wspomnienia lata!

DROŻDŻÓWKI Z SEREM I OWOCAMI

/przepis Marta gotuje na 16 szt

CIASTO DROŻDŻOWE

550 gram mąki pszennej tortowej
20 gram drożdży świeżych lub 10 gram drożdży suchych
100 gram cukru
300 ml mleka
60 gram masła
2 duże jajka
pół łyżeczki soli

MASA SEROWA

400 gram półtłustego twarogu
2 łyżki masła
2 żółtka
2 łyżki mąki ziemniaczanej
5 łyżek cukru waniliowego

DODATKOWO

jagody i maliny

W miseczce rozetrzeć drożdże z 1 łyżką cukru i gdy będą płynne dodać pół szklanki letniego mleka. Wymieszać, przykryć ściereczką kuchenną i odstawić w ciepłe miejsce na 10 minut. Resztę mleka lekko podgrzać, dodać masło, cukier, roztrzepane jajka i wymieszać.
Do dużej miski przesiać mąkę, dodać rozczyn drożdżowy, sól i mleko z dodatkami. Wyrobić miękkie i elastyczne ciasto, uformować je w kulę. Przełożyć je do oprószonej mąką miski, przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
W międzyczasie przygotować masę serową. Do miseczki przełożyć twaróg, dodać resztę składników i dokładnie wymieszać.
Wyrośnięte ciasto drożdżowe przełożyć na stolnice, chwilkę wyrobić i rozwałkować na duży kwadrat o bokach około 45 cm. Rozwałkowane ciasto przekroić na pół i na połowie z każdej części rozsmarować masę serową. Na warstwie sera ułożyć owoce i przykryć je nieposmarowaną częścią ciasta drożdżowego. Każdy pasek ciasta z serem i owocami w środku pokroić na 8 części.
Blaszkę o wymiarach 25×40 cm wyłożyć papierem do pieczenia i ułożyć blisko siebie bułeczki. Przykryć ściereczką i pozostawić do wyrośnięcia na około 30-45 minut.
Piec w 200 stopniach przez 25-30 minut, aż bułeczki się ładnie zrumienią. Upieczone i przestudzone posypać cukrem pudrem lub posmarować lukrem z cukru pudru i wrzącej wody.



DROŻDŻÓWKI Z SEREM I OWOCAMI was last modified: 12 listopada, 2017 by piegusek

DROŻDŻÓWKI Z SEREM I OWOCAMI


By
Published:
Receipes summary:
Receipes Totaltime:
Nutrition:
Ingredients: Thinly-sliced
Price:

Directions:
...

Exit mobile version