Site icon Każdy ma jakiegoś bzika – Pieguskowa kuchnia

Drożdżówki z porzeczkami i kruszonką

drożdżówki z porzeczkami i kruszonką
Drożdżówki z porzeczkami i kruszonką to oznaka tego, że lato jest w pełni. Latem częściej sięgam po ciasto drożdżowe i świeże owoce. Moje porzeczki w tym roku obrodziły, więc oprócz soków i dżemów zostało ich całkiem sporo na letnie wypieki. Jeżeli macie nadmiar porzeczek to zachęcam do wypróbowania przepisów na fajne, kruche ciasto Kwaśny Jacek czy też tradycyjnego pleśniaka. Kwaskowe porzeczki świetnie przełamują słodycz ciast i bardzo mi odpowiada ich dodatek. Moje bułeczki drożdżowe z porzeczkami zawierają wsystkie trzy odmiany porzeczek. To zestawienie świetnie się uzupełnia. Drożdżówki nie sa za słodkie więc dla wielbicieli słodkiego polecam oprószenie ich cukrem pudrem.

Drożdżówki z porzeczkami i kruszonką

370 g mąki
2/3 szkl mleka
1/4 szkl cukru
1 jajko
1 żółtko
12 g świeżych drożdży
60 g masła

Kruszonka

100 g cukru
100 g masła
200 g mąki

Dodatkowo

cukier puder do oprószenia
bułka tarta
świeże porzeczki
cukier

Mleko lekko podgrzać i rozpuścić w min drożdże. Dodać 1 łyżkę cukru i 3-4 łyżki mąki. Wymieszać, przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce, do wyrośnięcia. Jajko i żóltko utrzeć z cukrem dodać do reszty mąki razem z wyrośniętym rozczynem. Ugniatać tak długo, aż ciasto stanie się sprężyste. Na końcu dodać roztopione i ostudzone masło. Wyrobić ponownie do połączenia się ciasta z tłuszczem. Odstawić do wyrośnięcia w ciepłym miejscu, przykryte ściereczką kuchenną.
Po wyrośnięciu ciasto przebić pięścią i krótko wyrobić. Podzielić na 8 części. Utoczyć kulki i spłaszczyć na placki o średnicy około 10 cm. Przełożyć je na blachę, wyłożoną papierem do pieczenia i odstawić do ponownego wyrośnięcia. Na wyrośniętych bułeczkach odcisnąć dnem szklanki okrąg i posypać w środek odrobinę bułki tartej.
Owoce umieścić w zagłębieniu bułek i posypać cukrem.
W misce wymieszać wszystkie składniki kruszonki i posypać na wierzchu owoców. Bułeczki drożdżowe piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 20 minut, aż się przyrumienią. Upieczone bułeczki przełożyć na kratkę i zostawić do ostudzenia. Opcjonalnie oprószyć cukrem pudrem.

Drożdżówki z porzeczkami i kruszonką was last modified: 12 listopada, 2017 by piegusek

Drożdżówki z porzeczkami i kruszonką


By
Published:
Receipes summary:
Receipes Totaltime:
Nutrition:
Ingredients: Thinly-sliced
Price:

Directions:
...

Exit mobile version