Site icon Każdy ma jakiegoś bzika – Pieguskowa kuchnia

Duszona karkówka

 
Przeziębienie odpuszcza, czuję się coraz lepiej i w końcu moje zmysły powróciły do formy. Na obiad przygotowałam świetną karkówkę, pracy przy niej nie za wiele a efekt zadowolił moich wybrednych domowników :). Podałam ją w towarzystwie surówki z marchewki i jabłka oraz ziemniaków.

Duszona karkówka

1 kg karkówki
2 średnie cebule
5 średnich pieczarek
przyprawa do karkówki lub do mięsa wieprzowego
żółty ser
4 łyżki keczupu
majonez
Karkówkę pokroić w  1 cm plastry, posypać z dwóch stron przyprawą i poukładać pionowo w żaroodpornym naczyniu. Cebulę pokroić w kostkę, posypać na mięso. Pieczarki pokroić w kostkę i ułożyć na cebuli. Wierzch posmarować keczupem a potem majonezem. Dusić pod przykryciem przez 1,5 godziny w temperaturze 180 stopni. Pod koniec posypać startym żółtym serem i zapiec do roztopienia.
 
Duszona karkówka was last modified: 27 lutego, 2017 by piegusek
Exit mobile version