DŻEM Z CUKINII Z GALARETKĄ
2,5 kg obranej cukinii bez pestek
0,5 kg cukru
2 galaretki cytrynowe ( dałam cytrynową i agrestową )
sok i skórka otarta z 1 cytryny
Cukinię zetrzeć na tarce, włożyć do garnka i gotować na średnim ogniu często mieszając, żeby się nie przypaliło. Kiedy płyn odparuje dodać cukier, galaretki, sok i skórkę z cytryny. Mieszać i gotować jeszcze ok. 30 min. Można zmiksować jeżeli chcemy otrzymać gładki dżem. Przełożyć do wyparzonych słoiczków i szczelnie zakręcić. Dżem można dodatkowo pasteryzować, ja jednak tego nie robię, bo bez tego nakrętki pięknie zaciągnęły. Po otwarciu trzymać w lodówce.
DŻEM Z CUKINII Z GALARETKĄ
By
Published:
Receipes summary:
Receipes Totaltime:
Nutrition:
Ingredients: Thinly-sliced
Price:
Directions: