Dżem z cukinii to mój sposób na jej nadmiar. Dzisiaj zapraszam na pyszny cytrynowy dżem z cukinii. Przygotowanie zajęło mi niewiele czasu, a efekt zaskoczył najbardziej mojego starszego syna. Bardzo mu smakował i mi zresztą również. Przepis otrzymałam od kochanej Amber i w niewielkim stopniu go zmodyfikowałam – dałam różne galaretki, bo akurat takie miałam w domu . Zresztą do przygotowania tego dżemu możecie użyć dowolnej, ulubionej galaretki. Ja chciałam nadać mu kwaskowatą nutę. Wart przygotowania. Polecam 🙂
DŻEM Z CUKINII Z GALARETKĄ
2,5 kg obranej cukinii bez pestek
0,5 kg cukru
2 galaretki cytrynowe ( dałam cytrynową i agrestową )
sok i skórka otarta z 1 cytryny
Cukinię zetrzeć na tarce, włożyć do garnka i gotować na średnim ogniu często mieszając, żeby się nie przypaliło. Kiedy płyn odparuje dodać cukier, galaretki, sok i skórkę z cytryny. Mieszać i gotować jeszcze ok. 30 min. Można zmiksować jeżeli chcemy otrzymać gładki dżem. Przełożyć do wyparzonych słoiczków i szczelnie zakręcić. Dżem można dodatkowo pasteryzować, ja jednak tego nie robię, bo bez tego nakrętki pięknie zaciągnęły. Po otwarciu trzymać w lodówce.
46 komentarzy
Nie próbowałam, ale muszę, bo ciekawa jestem smaku :-))
zrobiłam dżem wg Twojego przepisu , pyszny 🙂
znakomita wiadomość Ewa 🙂
również robię podobny i polecam bo jest pyszny !
o tak zaskakująco smaczny 🙂
Takiego nigdy nie jadlam!
trzeba zrobić !
Jeszcze nie jadłam cukinii w formie dzemu ale pewnie smakuje bosko 😉
i można dodać galaretkę w ulubionym smaku… rewelacja:)
Ciekawa nowość, koniecznie muszę go spróbować 🙂
polecam 🙂
Tego jeszcze nie widziałem. Musi być super 🙂
miło Ciebie zaskoczyć 🙂
słyszałam o tym dżemie i bardzo mnie intryguje 🙂
no to dzieła Ania… szybko się go robi 🙂
Mniam, smakowitości!
Zaintrygował mnie Twój dzem z cukinii. Na pewno wypróbuje bo wygląda wspaniale. Pozdrawiam 🙂
koniecznie …warto 🙂
nigdy nie jadłam! fajny ma kolorek
kolor może się zmienić w zależności od tego jakiej użyjemy cukinii i galaretki 🙂
Dzem z cukinii? Koniecznie do wyprobowania! Szkoda, ze nie mialam tego przepisu rok temu, kiedy i u mnie byl taki wysyp cukinii… 🙂
Usciski.
Agnieszko u mnie tak właśnie jest w tym roku stąd moje eksperymenty 🙂
brzmi to pysznie!
i takie jest 🙂
O jakie nietypowe wykorzystanie cukinii, świetny pomysł 🙂
dzięki 🙂
Szalenstwo! Robie, najlepiej zaraz! Ketchup z cukinii sradl juz moje serce!
keczup z cukinii i z dyni to moje obowiązkowe pozycje … a teraz doszedł jeszcze dżem z cukinii 🙂 zrób, zrób…. nie będziesz żałować 🙂
O tak! Ten przepis jest dla mnie 🙂
kochana no to do pracy…warto 🙂
Mniam, jeszcze takiej nie próbowałam, ale wygląda super:)
smakuje również 🙂
Jestem ciekawa tego smaku.
polecam go zrobić i spróbować 🙂
Uwielbiam i robię co roku kilkanaście słoiczków 🙂
super!
Robiłam taki, zaskakująco smaczny:)
potwierdzam 🙂
Bardzo się ciezsę, że przepis spełnił Twoje oczekiwania!
Wyglada przesmacznie.
A ja się jeszcze za niego nie zabrałąm…
zdecydowanie spełnił Aniu… jest pycha 🙂
Raz w życiu moja mama dodawała cukinii do dżemików jabłkowych. To było dobre, jak pamiętam. Jednak Twoja galaretkowa wersja jeszcze bardziej przypadła mi do gustu. A jaki ma ładny kolor. Aż miło taki dżemik będzie otworzyć zimą. Pozdrawiam 🙂
do jabłek u mnie w domu dodawało się dyni ale z cukinią na pewno byłoby równie smacznie 🙂
Wspaniały przepis,a ja tak uwielbiam cukinię.Dzięki.
ja mam jej tyle w tym roku że ćwiczę różne przepisy…jak na razie wszystkie trafione 🙂
Już dawno miałam go zrobić, ale jakoś mi nie po drodze do spróbowania cukinii na słodko… Muszę to w końcu zmienić 😉
ja miałam tak samo ale teraz żałuję, że tak długo zwlekałam 🙂