sałatka z cukinii to efekt tego, że cukinia u mnie na działce oszalała. Porosło jej tyle, że muszę ją przetwarzać na różne sposoby. Ma to dobre strony gdyż lubię eksperymentować i dzięki temu moja piwnica pełna jest różnorodnych weków. W tym roku zrobiłam dwa nowe przetwory cukiniowe ( jak do tej pory ). Przyznam się również do tego że tą sałatkę z cukinii zrobiłam wczoraj i dzisiaj powtórzyłam, a to dlatego, że już na pierwszy rzut oka oceniam, że cieszyć się będzie powodzeniem. Pachnie i wygląda apetycznie a zalewa jest, jak dla mnie idealna- lekko octowa, słodka i kwaskowa. Polecam!
SAŁATKA Z CUKINII NA ZIMĘ
/porcja na ok 15 słoiczków
3 kg cukinii bez miąższu ( cukinię z twardą skórką obrać )
4 duże czerwone papryki
0,5 kg cebuli
1 duża główka czosnku
ZALEWA
1,5 łyżki soli kamiennej
3 łyżki kurkumy
4 łyżeczki gorczycy białej
2 szkl cukru
2 szkl wody
1 szkl octu
Cukinię umyć, wydrążyć miąższ z pestkami, pokroić w ćwiartki a następnie w cienkie plasterki. Paprykę pokroić w paseczki a cebulę w piórka. Czosnek przecisnąć przez praskę i razem w resztą warzyw wymieszać w dużej misce.
Wszystkie składniki zalewy lekko podgrzać mieszając do rozpuszczenia się cukru i zalać pokrojone warzywa. Odstawić na co najmniej 12 godz.
Po upływie danego czasu przełożyć sałatkę do słoików ( razem z zalewą ) i pasteryzować przez 5-6 minut.
źródło” Kucharka w baletkach