Sernik z migdałami to moja propozycja na poprawę nastroju. Pogoda za oknem zachęca do włączenia piekarnika, a ja dawno już nie jadłam sernika. Zapraszam więc na pyszny, tradycyjny sernik z migdałami, bitą śmietaną i ulubionymi owocami. Sernik jest bardzo puszysty, wilgotny taki jak lubię najbardziej:)
SERNIK Z MIGDAŁAMI BITĄ ŚMIETANĄ I OWOCAMI
/tortownica o średnicy 22 cm
SPÓD
250 g pełnoziarnistych herbatników
100 g masła
MASA SEROWA
0,5 kg sera twarogowego
5 jajek
1 szkl cukru
80 g masła
1 łyżka mąki ziemniaczanej
30 g płatków migdałowych
skórka starta z połowy cytryny
cukier waniliowy
aromat migdałowy ( opcjonalnie )
szczypta soli
DODATKOWO
1 szkl śmietanki kremówki
1 łyżeczka cukru pudru
ulubione owoce
Żółtka utrzeć z cukrem, dodać miękkie masło, mąkę ziemniaczaną i opcjonalnie olejek. Masę jajeczną, skórkę z cytryny, sól i płatki migdałowe dodać do sera i zmiksować. Białka ubić i delikatnie na niskich obrotach miksera połączyć z masą serową.
Herbatniki zblendować na miazgę, dodać rozpuszczone masło i połączyć ze sobą. Jeżeli masa jest zbyt sucha dodać jeszcze odrobinę masła. Wylepić dno i boki foremki, odstawić do lodówki.
Masę serową przelać do przygotowanej foremki i piec przez 45 min w piekarniku nagrzanym do 175 st. Zostawić do ostudzenia.
Śmietanę ubić z cukrem pudrem i wyłożyć na całkowicie ostudzony sernik. Udekorować ulubionymi owocami. Przechowywać w lodówce.